събота , 15 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Спорният закон за горивата предизвика раздор в „Обединените патриоти“. Търговците блокираха българо-турската граница край Свиленград

Спорният закон за горивата предизвика раздор в „Обединените патриоти“. Търговците блокираха българо-турската граница край Свиленград

Пореден ден на напрежение в „Обединените патриоти“. Лидерите в коалицията се обвиниха в изричане на неистини и остават на различни позиции за промените в Закона за горивата. В понеделник Валери Симеонов заедно с търговци на горива определиха законопроекта като лобистки, защото обслужва по-големите в бранша.

Миналата седмица вицепремиерът подкрепи протестите на дребните търговци. Представителите на малките бензиностанции бяха против поставянето на едни и същи изисквания пред всички участници, независимо от големината на бизнеса им.

Промените предвиждат задължение за компаниите, които търгуват с горива, да имат по-висок уставен капитал – 20 000. за търговци на дребно и до 1 млн. лева за собственици на данъчен склад. Спорният законът поставя условия и за обезпеченията на дейността на компаниите в сектора – 500 000 лева за търговците на едро и по 20 000 лева на обект за търговците на дребно.

Другите лидери от Обединени патриоти Каракачанов и Сидеров подкрепят промените, като според тях те са мярка срещу контрабандата.

Различните позиции наложиха провеждането на коалиционен съвет вчера, след който Волен Сидеров обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите, но само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие. Днес противоречията продължиха.

Днес 20 собственици на малки бензиностанции блокираха за близо 2 часа българо-турската граница край Свиленград. А утре се очаква депутатите да довършат гласуването на текстовете от Закона за горивата.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …