вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / След сезона на кърлежите: Безплатни прегледи за лаймска болест. Късно ли е за диагностициране и лечение?

След сезона на кърлежите: Безплатни прегледи за лаймска болест. Късно ли е за диагностициране и лечение?

Безплатни консултации и прегледи за лаймска болест и инфекции в столицата – от днес до четвъртък специалисти във Военно медицинска академия ще преглеждат за зарази, предавани чрез ухапване от кърлеж или паяк . Не се изисква направление от лекар, но е необходимо предварително записване по телефона. Целта на кампанията в началото на летния сезон е да обхване пациентите, ухапани през пролетта.

Слънце – дъжд и после пак слънце – любимият сезон на насекомите, пренасящи инфекции, е пролетта.

Откриването на ухапване от кърлеж няколко дни по-късно може да има сериозни последици, а лаймската болест се диагностицира единствено след кръвен тест.

И лаймската болест, и другите инфекции от кърлежи започват като обикновено неразположение.

„Едно неопределено главоболие, една неопределена температура, възможност за увеличени лимфни възли и характерните кожни прояви“, са най-видимите симптоми според доц. Георги Попов, катедра по Инфекциозни болести, ВМА

Кожните прояви – обривите вече са ясен знак за проблем след ухапване – дори и да не сте разбрали за него. За да не ни се налага такова лечение, лекарите препоръчват препарати за пръскане върху кожата и гривни срещу кърлежи, комари и паяци от аптеката.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …