неделя , 16 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Само 1/5 от българите даряват кръв доброволно

Само 1/5 от българите даряват кръв доброволно

В световния ден на кръводарителя – наградиха едни от най-дългогодишните доброволци. Какво ги мотивира да помагат в продължение на десетки години, както и какви са проблемите, с които се сблъсква Националния център по трансфузионна хематология, който отбелязва 10 години работа.

Професионален шофьор, домашна прислужница, продавачка в магазин, студент, общественик. Общото между тях е, че всички те помагат за спасяването на човешки животи – като даряват кръв редовно. А днес бяха наградени за добротата си. 28-годишният Тони е доброволец от 10 години – започнал като студент.

“Все пак изпитвам някаква нужда да давам така обратно на обществото – това е нещо лесно, лично от мен си е и си е просто нещо, което може да даваш от себе си”, споделя Тони.

Въпреки че с всяка година кръводарителите намаляват, тенденцията е все повече млади хора да даряват кръв.

А иначе духът на младите да даряват кръв се възпитава в семейството, но и в училище. В това на Росен Витанов традиционната кампания привлича и ученици, и преподаватели.

Едва всеки пети кръводарител у нас прави това по собствено желание, останалите са притиснати от обстоятелствата заради предстоящи операции на близки или са платени кръводарители.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

Един коментар

  1. Ако бяха 1/5 щеше да е супер и нямаше да имаме никакви проблеми. Работата е че 23 на хиляда не е 1/5 а 1/50 ….