сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Приятели на Америка“ събира у нас родители с деца в чужбина

„Приятели на Америка“ събира у нас родители с деца в чужбина

Сдружението „Приятели на Америка“ създава Клуб на родители с деца в чужбина (САЩ, Канада и Западна Европа), чиято идея е членовете му да се събират един-два пъти в годината, за да споделят неща за своите близки, които живеят зад граница.

Да споделяме болката от липсата на децата си и да набираме сила въпреки раздялата, обясни в еМисия България председателят на сдружението Йордан Тренков.

Той отбеляза, че макар връзката да не се къса и да е особено силна между първото поколение имигранти и техните родители тук, то разстоянието и разликата в културите неизбежно си казват думата – те са реалност, която трябва да се приеме.

Моите внуци навлизат все повече в американската култура, но продължават да говорят български и да си идват лятото. Те искат да учат езика ни, дори и частично, за да можем да общуваме, разказа от собствен опит Тренков, чийто син и внуци са американски граждани.

Той разказа още, че сдружението, създадено тази година, вече има клонове в 5-6 града, както и над 50 членове, които са внимателно подбирани. Спомена и някои от по-известните личности сред тях.

По думите му девизът на сдружението е „Нека да обичаме свободата, както американците я обичат“, а споделеното убеждение – че силна Америка е гарант светът да е едно по-спокойно място.

Чуйте целия разговор с Йордан Тренков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Йордан Тренков

  Това, което не успях да кажа.

  Статистика за Америка, флагманът на западната цивилизация

  1. Вътрешният брутен продукт (ВБП) на САЩ е приблизително 22% от световния с около 3% годишен ръст.
  2. Военните разходи са около 30% от световните. Америка има военно преимущество над всички останали страни и е единствената страна, която може да се намеси военно във всяка точка на света.
  3. В Америка се намират 53 от стоте най-големи компании в света. Следват я Китай с 10, Великобритания – 8, Германия – 6 и т.н.
  4. Седем от първите 10 най-големи компании в света са американски с обща капитализация $2,7 трилиона. Apple, Google, Exxon-Mobile, Berkshire Hathaway и Microsoft са първите пет с обща капитализация $2 трилиона.
  5. Америка е световен център за борсова търговия с двете най-големи фондови борси – Нюйоркската NYSE и технологичната NASDAQ. Общата им капитализация е $26 трилиона, което е повече от сумата от следващите я шест световни фондови борси.
  6. Държавният дълг на САЩ нарасна през последните 10 години от 60% до почти 100% от ВБП. За сравнение Япония има дълг 195%, Великобритания – 96%, Франция – 101%, Германия – само 55%.
  7. Разходите за наука и изследвания са 30% от световните.
  8. Потребителите в социалните мрежа са 60% от световните.
  9. Рисковите инвестиции са 70% от световните.
  10. Броят на патентите, издавани годишно в Америка, е над 20% от световните.
  11. В научната и технологичната сфера американците са световен лидер. Участието на американски учени в Нобеловите награди е 40% от всички, а в областта на химия, физика, икономика, медицина достига до 48% (при население на САЩ малко над 4% от световното).
  12. В спорта броят на златните олимпийски награди, завоювани от американски спортисти, е над 1000, следвани от СССР/Русия над 600, Германия над 500.
  13. В областта на киноиндустрията 9 от 10-те най-касови филми в историята са холивудски. Само един е британски (Хари Потър).
  14. В областта на поп и рок музиката 9 от първите 15 най-продавани изпълнители са американски. Списъкът е оглавен от Елвис с над 130 милиона албума. Само британската група Бийтълс са продали повече албуми – 180 милиона.
  15. Най-популярните уебсайтове са американски Google, Facebook, YouTube. В първите десет най-посещавани сайтове 7 са американски.
  16. Средната площ на американския дом е 240 кв.м., като е нараснала от 150 кв.м. в края на 70-те.
  17. Средната възраст в Америка е около 37,6 години За сравнение в Япония и Германия средната възраст е 46 години.
  18. Средната продължителност на живота в Америка е над средната в света – 78,7 години. Япония е с 83,1, Великобритания и Германия – 80,1 Франция – 82, Китай – 75,2, Русия – 70 години.
  19. В Америка има представители на 198 различни националност от 254 държави в света, които говорят на 422 езика и диалекта (добре, че имат общ език английския). Единствено в Индонезия, Нигерия и Индия се говорят повече езици и диалекти..
  20. В повечето страни в света одобрението на Америка през 2015 г. е високо – Филипините – 92%, Италия – 83%, Полша – 74%, Украйна – 69% Франция – 73%, Великобритания – 65%, Германия – 50%. В Бразилия тази стойност е 73%, в Канада 68%, в Мексико 66%, във Венецуела 51%. В Азия също е одобрението високо – Индия – 70%, Южна Корея – 84%, Виетнам – 78%, Япония – 68%, Индонезия – 62%, Австралия – 63%. В повечето африкански държави одобрението е над 70-80%. Одобрението на Америка е под 50% в страни като Китай – 44%, Турция – 29%, Пакистан – 22%, Русия – 15% (през 2002г. е било 61%, а през 2013 г. – 51%). Внушението, че Америка не е одобрявана по света, е голяма пропагандна лъжа. Усреднената стойност за 39-те най-големи държави (без САЩ) е 69% одобрение срещу 24% неодобрение. Днес Америка е силно мразена в Русия и в някои мюсюлмански страни от Близкия изток. За България не намерих данни, но предполагам, че сме във втората група с ниско одобрение.

  Данните са от Pew Research Center, Business Insider и World Bank за периода 2014-2015 г.

  Какво казват неамериканци за Америка

  Европа никога няма да бъде като Америка. Европа е продукт на историята, а Америка е продукт на философията. Маргарет Тачър, премиер на Великобритания 1979-90 (1991).

  Американците са велик народ. Те са оптимисти, пълни с предприемаческа енергия и новаторство. Само за малко над 200 години те превърнаха САЩ в най-развитата страна с феноменални достижения в икономическото развитие, науката и технологиите. Ху Дзинтао. Президент на Китай, 2003-13 (2006).

  Аз не съм роден в Америка, но дойдох тук, колкото е възможно по-бързо. (Илон Мъск, Tesla Motors, изобретател на електрически автомобили, роден в Южна Африка) (2008).

  Американците имат ясен възглед върху ценностите и ясно разграничение между добро и зло. Си Дзинпин, Президент на Китай, 2013- (2012).

  Америка продължава да е за много хора страна на мечтите. Мечти, които водят до дейност, участие и ангажимент. В последните столетия милиони хора дойдоха на тази земя, за да преследват своите мечти за построяване на бъдеще със свобода. Папа Франциск (2015).