неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как сънародниците ни в Кипър се подготвят за изборите

Как сънародниците ни в Кипър се подготвят за изборите

За две седмици от началото на кампанията по събиране на заявления за откриване на изборни секции вече има общо 9198 подадени, което е по-висок резултат от общия брой подадени заявления за парламентарните избори 2014 г, показва справка на сънародника ни Боян Юруков от Германия. Крайният срок за подаване на заявления е 11 октомври.

За това как се подготвят българите в Кипър за президентските избори и референдума на 6 ноември разговаряхме с журналистката Живка Милова, главен редактор на списание „БГ Фактор“, която живее в Кипър.

„Предполагам, че в някои от градовете, в които и преди е имало изборни секции, пак ще има. Освен елекронно подадените заявления и секцията, която ще има за пръв път в Никозия, достатъчно заявления ще има и за секция в Ларнака. Сутринта разговарях с хора от Ларнака, където имо доста събрани заявления и на хартиен носител“, коментира Живка Милова.

Тя сподели обаче, че наблюденията ѝ са, че хората нямат желание да гласуват, въпреки че изборите са задължителни.

„Допреди 3 години, със сигурност българската общност надминаваше 40 хил. души. След кризата, която удари острова, доста хора масово напуснаха, защото загубиха работата си, но след това много се върнаха. Така че предполагам, неофициално, че има около 30 хил. души в Кипър“, допълни сънародничката ни.

„При предишни избори българската общност в Кипър беше доста активна. Секции се откриваха във всички големи градове и хората гласуваха. За съжаление, това се промени в последните години не защото хората са по-малко, а защото по-малко отиват до урните“, обясни още Милова.

Тя сподели още, че там, където живее едва ли ще има изборна секция, тъй като има едва 20 подадени заявления по електронен път, няма такива на хартиен носител, а хората „изобщо не искат да чуят за избори“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Е очевидно че Пак идат ‘Избори’….на които ‘наште’ ще се Опитват Пак да Си запазят Статуквото от 72-и-нещо години …
  – а какво Ако – Цяла България започне ВсекиДен да Е В плакати ‘ВЪН !, просто – всички ВЪН !!!’ ?!
  –и Едновременно започне Реална Селекция на Хора Знаещи-и-Можещи (виа онлайн, радио, тлф, тв) ?!

  Мигар Една седмица няма да Ни бъде Предостатъчна да Изберем докъм 50тина Хора Знаещи-и-Можещи ?!
  (, колкото СА предостатъчни да Създадат и Водят Управлението на Всичко което Ни касае)