неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Екооценка за мината в Трън може да обори референдума само след една година

Екооценка за мината в Трън може да обори референдума само след една година

Жителите на Трън убедително заявиха, че са против концесията за добив на злато. Защо резултатите от референдума са толкова важни не само за града, а за цялото общество и могат ли да доведат до цялостна промяна в полза на активната гражданска позиция – темата коментираха Патрик Смитьойс, холандец, женен за българка и граждански активист от Трън, и предприемачът Искрен Миланов.

„Преди година и половина беше отворена мина на „Асарел Медет“ в Брезник с големи обещания за нови работни места. Сега назначените хора са точно трима. Така че, ние от Трън не искаме същото да се случи и с нас. Затова и твърдо показахме какво е нашето решение“, заяви категорично Миланов.

„Значението на този референдум е много по-голямо, отколкото въпросът за самата мина. Аз мислех, че пламъкът в този народ напълно е угаснал, но не е така. Волята на хората е жива и дава огромен кураж на всички, не само на жителите на Трън“, убеден е Смитьойс.

„Трън е третата по големина община в България. На нейна територия са предвидени две минни концесии, които са с 2000 декара повече от обработваемата земя. Проектоконцесията е много близо и до границата със Сърбия, където пък навлиза в „Натура“ 2000. И така излиза, че ако бъде назначен ОВОС (Оценка на въздействие върху околната среда) след около година, решението на трънчани от референдума може да бъде оборено“, обясни Миланов.

„Ние направихме митинг – концерт в петък. Подкрепиха ни известни изпълнители от цяла България. Цял Трън плака в центъра, в защита на своя град, на своята община“, разказа Искрен Миланов, който не успя да прикрие силните си емоции и се развълнува до сълзи.

„Хората, които организират по успешен начин всички референдуми, инициативи, трябва да създадат едно упътване как се случват тези неща, защото представляват един изключителен инструмент“, допълни от своя страна Смитьойс.

 

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

4 коментара

  1. Огнен Иванчев

    От както, така гръмко прокламираната, нова програмна схема влезе в действие, качеството на излъчването спадна катастрофално. Зареждането е толкова бавно и с прекъсвания, че гледането е невъзможно. Губите зрители. От 20 мин. съм пуснал „Екооценка за мината в Трън може да обори референдума само след една година“ и до сега са се заредили 6:01 мин. от предаване, което е с обща дължина 10:20 мин.
    Сбогом!

  2. Браво на трънчани, че защитиха дългосрочния си интерес. Ако някой иска да копае в земята, на която живеят, ще трябва да си даде труд да ги убеди, че за тях ще стане по-добре. А не парите да отиват в държавата при неизместно какви условия и тримата Шишковци, Пинокио и Али Баба с 40-те разбойника да ги харчат за неясно какво, докато трънският район се завърсява непоправимо.

  3. Катерина

    🙂 Не е точно така….Просто този г-н Миланов се е хванал да става медийна звезда. Боли го х..я за мината 🙂 Дай му камери и изяви. На митинга имаше 30 човека, защото беше тъп и защото този въпросен г-н го организираше, а в Трън никой не го харесва…

  4. миланов лъже като дърт братчед от въпросната махала. в брезник работят общо 50 човека в момента, половината от които са от брезник. и като ми доведе един братчед който да ми повтори въпроса от референдума ще призная че не са им давали пари за да гласуват 🙂 въпросният митинг бяха 10 човека на сцената и 30 отпред. и нито един братчед. което беше сигнал от кмето че без неговите хора референдума гори. и миланов банков и останалите плащачи го осъзнаха в неделя