понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Архитект Дафина Барфончовска за промените в Закона за културното наследство

Архитект Дафина Барфончовска за промените в Закона за културното наследство

Група народни представители внесоха изненадващи поправки в Закона за културното наследство, даващи изключителни правомощия на общините да решават кой обект е от национално значение и така на практика сами да взимат решение за съдбата на културни паметници.

Това предизвика сериозно възмущение от страна на експертната общност – археолози, архитекти, работили за опазването на националното културно-историческо наследство.

Тази седмица се очаква комисията по култура и медии в парламента да обсъди на второ четене промените.

За необходимостта от промените и спорните текстове – разговаряхме в еМисия България с архитект Дафина Барфончовска.

„Не съм убедена в необходимостта да се изготви такова изменение, макар че е обяснимо защо се прави точно сега и се бърза, тъй като се задават големите финанси по европроектите, които до 2019 – 2020 г. трябва да бъдат усвоени“, коментира архитект Барфончовска.

Според нея промените в закона са изготвени без да се направи задълбочен анализ на състоянието на системата по опазване, т.е. „без да се открие причината за заболяването, се предписва лекарство“.

Архитект Барфончовска бе категорична, че новите правила няма да подобрят нещата.

Тя отбеляза още, че основните мотиви за промените са, че Националния институт за недвижимо културно наследство изключително много бави преписките и пречки на общините да кандидатстват по европроекти.

„Абсолютно безотговорно в публичното пространаство се твърди, че целият институт е корумпиран, че всички искат пари, за да се гласуват, одобрят или не одобрят дадени проекти. Но това трябва да се докаже, защото безпочвените твърдения целят да дискредитират института“, каза още архитектът.

На финала на разговора Барфончовска все пак сподели, че се надява да надделее здравия разум при разглеждането на Закона за културното наследство.

Вижте още:

Закон за културното наследство – вносители и опозиция

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …