неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / “47 усмивки” – хората със синдром на Даун в слънчева фотоизложба

“47 усмивки” – хората със синдром на Даун в слънчева фотоизложба

Фотоизложба разкрива красотата на хората със синдром на Даун у нас. “47 усмивки” е проект за Международния ден на хората със синдром на Даун – 21 март.

Броят на избраните фотографии е колкото броя на хромозомите при хората с тази генетична аномалия (вместо нормалните 46), разказа в еМисия България Тони Маринова. Тя е председател на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун, каквато е и нейната дъщеричка Яница.

Сред моделите, усмихнати и слънчеви, има както деца, така и възрастни хора. Те са снимани от поканени за целта професионални фотографи и любители.

Според Маринова децата със синдром на Даун имат много добър шанс за развитие. Хората обаче не знаят повече от това, че става дума за нещо страшно, което не е хубаво да им се случи, но виждали ли сте, общували ли сте с такива хора, попита тя.

„Това, което трябва да се случи в България е тези хора да бъдат приети и реализирани, а когато се роди дете с Даун, лекарите да не си позволяват да произнасят тежки думи, които предизвикват много родители да си оставят децата за осиновяване“, смята Маринова.

„Имаме на хартия закони, доста добри крачки са направени, но всичко е въпрос на човешка воля, желание и усилие. Имаме нужда и от специалисти, които да обхванат цялата тази подкрепа на терен“, добави тя. По думите й сериозна пречка у нас е и фактът, че като цяло хората с проблеми не са единни и не се обединяват около общи за тях каузи.

В еМисия България се включи и Надежда Димитрова, която разказа своята и на детето си история, отвела ги чак във Финландия. По думите й дъщеричката й Маги е много щастлива и спокойна там. Тя е изключително добре приета и учи в специализирано училище, което много прилича на всички останали.

Димитрова разказа, че програмата в него е изключително разнообразна и е насочена към придобиването и развиването на необходимите умения за водене на самостоятелен живот, сред които пътуване с градския транспорт, пазаруване, готвене, прибиране и т.н.

Планове са съобразени с всяко дете, а самата Маги е получила още от първия ден помощник учител, която говори български.

Това е огромно облекчение за родителите, казва Димитрова. Вижте какво разказаха двете майки във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …