петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зоя Христова: И без промени в Конституцията, Ердоган има цялата власт

Зоя Христова: И без промени в Конституцията, Ердоган има цялата власт

Журналистът и тюрколог по образование Зоя Христова коментира актуалната тема от последните дни с неуспешния опит за преврат в Турция. Според нея не е в стила на президента Реджеп Ердоган да участва в инсценировката на преврата. Тя припомни, че при предишните преврати е била упражнена сила, те са били много добре организирани и политиците не са имали ход за действие.

„Този път изглеждаше прибързано“, заяви в предаването еМисия България Христова. Тя посочи, че масовото излизане на хората в нощта на преврата е помогнало за овладяването на положението.

Зоя Христова коментира, че по всяка вероятност военните са избързали с преврата заради готвените промени в назначенията на висшите постове в турската армия, които се очакваха през август. Прогнозите са били, че тогава привържениците на Фетхуллах Гюлен може да бъдат отсранени или пенсионирани. „При такава промяна, военните не биха разполагали дори с тези, които имаха сега“, коментира Зоя Христова.

Тя каза, че в Турция е излязла информация за това, че командващият първа армия, най-стабилната и солидната военна част, е бил поканен от заговорниците да се присъедини към тях и бил заплашван. „Има теч на информация“, обобщи Христова. Тя коментира и това, че мрежата на Фетхуллах Гюлен в Турция е много влиятелна, макар че противниците му са повече от привържениците.

„Ердоган изпозлва ситуацията срещу него, която да обърне в своя полза. Това му дава възможност да се разправи с всичките си противници, без да може да срещне особена съпротива в обществото. И без да е направил промени в Конституцията, той има цялата власт. Поведението му по време на преврата показа, че лидерът в страната, е Ердоган“, обясни Зоя Христова.

Още коментари за опита за преврат, анализ за влиянието на Гюлен и какво бъдеще очаква Турция, вижте в следващото интервю със Зоя Христова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …