понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зорница Маркова за посланията на Цветан Василев от Белград и краха на КТБ

Зорница Маркова за посланията на Цветан Василев от Белград и краха на КТБ

Бившият мажоритарен собственик на КТБ – Цветан Василев, даде поредно интервю, след поредицата си разговори пред bTV (2014), TV7 и BiT, и вестник „Капитал“. Сега отново проговори пред журналиста Зорница Маркова и атакува традиционно Делян Пеевски, но вече и премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ. Банкерът е с обвинение за присвояване в особено големи размери. Журналистът Зорница Маркова разказа какви послания отправи той от Белград.

„Интересното е, че Цветан Василев вече две години не е в България. За първи път обаче той говори с детайли и имена като споменава Бойко Борисов и Делян Пеевски“, разказа за еМисия България Маркова. Тя посочи, че сред любопитните детайли от интервюто на банкера в изгнание са имената на хора, както и подробности за ролята, която те са изиграли в различни години.
„Например Цветан Василев казва, че през 2003-2004 г. Пеевски пристанал на Доган. След това бил посредник между КТБ и ДПС. ДПС е играла различни закрилящи функции за банката. Трябва да се обърне внимание и на сделката с „Булгартабак“, обясни журналистът.

Преди време бяха публикувани схеми с офшорни компании и интересите, които те имат към „Булгартабак“. За първи път Цветан Василев е потвърдил, че тези схеми са верни и е разкрил част от имената, които са имали интереси към сделката, а именно Доган, Борисов и Сталийски. „При разпределението на собствеността в „Булгартабак“ е трябвало да получат по 10% бонус, за да пуснат сделката. Ролята на Салам – един от основните партньори на компанията, за когото се предполага, че би могъл да има собственост в „Булгартабак“. Този човек е свързан с цялата контрабанда с цигари в Близкия Изток и работи пряко с Ислямска държава“, каза журналистката.

„Ако предположенията, че той има собственост в компанията, е доста стряскащо. Първо, защото би имал собственост в компания в Европа и второ – това екомпания, в която премиерът на една европейска държава има скрити интересни. Всичко това трябва да се провери от разследващите и прокуратурата“, коментира Зорница Маркова.
Тя посочи, че до момента не е била споменавана в детайли и ролята на Сталийски. По думите на Василев той е „десятникът на Борисов, който обикаля и събира пари от тези, които имат да дават“.

През 2014 г. се разбра, че е имал 30 млн. на негова сметка и на приятелката му. Около медийния сюжет има интересни детайли. Той говори за скритите интереси в различните вестници, купувани през годините с пари от КТБ. „Например сделката с „24 часа“ и „Труд“ се е случила с участието на Пеевски и винпром „Пещера“. В Уикенд той казва, че Сталийски има интерес и представлява интересите на държавата (Борисов)“, обясни Маркова.

Тя посочи, че й е отнело много дълго време да уговори това интервю и да склони Цветан Василев да говори. Скоро се очаква развитие по делото в България. Факт е, че за първи път се излагат такива детайли около КТБ. Разследването за източването на КТБ от екипа журналисти е започнало преди повече от година и вече е във финална фаза. Събрали са факти, доказателства и детайли за това какво се е случило с банката през годините. Те ще бъдат публикувани под формата на книга.

„Искаме да покажем какво стана и да анализираме защо банката се срути. Това е казус, при който държавата е била хваната в тези частни интереси. Имаме и документи и за нещата, за които се говори в това интервю“, обясни Маркова.

Вижте целия разговор с журналиста Зорница Маркова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Вместо да са зад решетките, престъпниците Пеевски, Бойко Борисов, Доган и другите милиционери около тях, заедно управляват и изкупуват цяла България.