понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зорница Кръчмарова разказва в книга за скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

Зорница Кръчмарова разказва в книга за скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

Българският журналист Зорница Кръчмарова, която живее в Италия, събра в книгата си „Трансформации“ интервюта с десет души, които са общували и работили с известната двойка Кристо и Жан-Клод. Тя разказа подробности около книгата и любопитни детайли от живота на двамата артисти в предаването еМисия България.

„Събрах интервюта с хора, които от 60-те години до сега работят с Кристо. Те са различни като произход, националност, професии и дори религия. Интересна е тяхната гледна точка и най-вече личните неща, които разказват за Кристо и Жан-Клод. Споредлят за трудностите, които е трябвало да преминат и че борбите, които са водили за един проект, понякога са траяли десетилетия“, разказа авторката.

Тя посочи, че най-вълнуващо за нея е било как Кристо и Жан-Клод са рискували всеки път всичко, за да реализират проектите си. Кръчмарова сподели за интервю с Тим О`Конър, който е бил работник в два от техните проекти. „Той показва писма, които Жан-Клод е писала до него. Тя споменава и някои много интересни неща през 1983 г., когато няколко седмици по-рано е бил закрит един от най-поетичните проекти – опакованите острови в Маями“, разказа българката.

„Кристо е може би първият, за който се говори в световен мащаб. Тя казва в писмото, че дори новините на централната китайска телевизия са отворили програмата с тази новина. Жан-Клод пише и че Кристо работи нонстоп, трябва да изплатят дълг от 500 000 долара, а, ако не успят, губят къщата си. Таванът им тече, пълно е с буркани и кофи, но не могат да го поправят“, разкри журналистката.

„Невероятно беше за мен да прочета тези редове. Трудно бих могла да си представя световноизвестна личност, която да се бори с кофи и буркани и не може да си поправи покрива. Те казват, че за тях това е цената на свободата – да правят ненужни проекти, които не могат да бъдат притежавани или купени. Те никога не дават обяснение защо правят нещо определено“, подчерта Зорница Кръчмарова.

Тя посочи, че е впечатлена от факта, че двамата артисти са много внимателни към природата, когато работят. „Винаги са имали невероятни трудности, за да успеят да си осигурят всички разрешителни и едни от най-големите техни врагове са били хора, които уж се борят за природата, без да знаят, че те самите правят нещо невероятно, за да я спасят. В момента, в който закриват проектите, изчистват всичко“, подчерта Кръчмарова.

Тя каза, че чадърите все още се водят най-големият артистичен проект, направен в света – едновременно в САЩ и Япония. „Двамата винаги са казвали, че обичат да крият от хората това, което те спират да виждат. Скривайки го от погледа, всъщност караме хората да го видят отново“, разказа авторката на „Трансформации“.

Тя посочи, че е имала възможност да се запознае с Кристо през есента на 2012 г. и макар че той е много зает, е намерил възможност да се види с нея поне за малко. „Впечатли ме много, че е спокоен, обръща внимание на всеки, дори и за няколко минути. Порази ме вниманието, което има към всеки. Винаги са се държали по еднакъв начин с всички и това е може би част от техния успех“, сподели Зорница Кръчмарова.

Тя е разбрала чрез свои колеги журналисти, че Кристо е прочел книгата и много я харесал. „Най-много ме впечатлиха човешките отношения на хората, с които разговарях. Те бяха невероятно щастливи, че имат възможността да разкажат историята си с Кристо и Жан-Клод, дори и дребни и всекидневни неща, но които дават възможост да опознаем по различен начин тези двама артисти“, добави българката.

Тя разкри, че Кристо работи по два проекта – покриване на част от река Колорадо и изграждане на огромна пирамида, направена с варели от петрол, която ще бъде музей на петрола в Абу Даби.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …