събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зоолог: Белоглавият лешояд изчезва заради незаконно използване на отрови

Зоолог: Белоглавият лешояд изчезва заради незаконно използване на отрови

Защитените белоглави лешояди отново изчезват. Незаконно използване на отрови в Кресна опропастява 15-годишен труд за завръщането на вида и птиците умират заради субстанции, които използват животновъдите срещу хищни вълци, нападащи добитъка им. Природозащитници апелират към институциите да вземат спешни мерки. От своя страна, Министерството на околната среда и водите изпрати писмо до министъра на вътрешните работи с молба за бързо разследване и наказване на виновните.

Използването на отрови е опасна практика, която противоречи на закона и е пагубна за защитените видове. Разрешените от закона практики включват например използването на кучета за охраняване на стадата и организация от страна на човека, защото конкретно в случаите от Кресна стадата са били разпръснати и така животните стават лесна плячка на хищниците“, обясни д-р Атанас Грозданов – зоолог, преподавател в СУ.

По думите му, белоглавият лешояд има няколко биологични особености, които го правят по-уязвим. На първо място, тези птици се хранят заедно, затова огнище на поставени отрови, е предпоставка за унищожаване на голям брой представители на вида.

Лешоядите не убиват живи животни, те се хранят единствено с трупове и по този начин прочистват околната среда, което е основната им роля в природата. Заселването на лешояди определено повдигна интереса към района от чисто туристическа гледна точка – тоест има съживяване само благодарение на присъствието на този вид“, допълни д-р Грозданов.

„Първите няколко двойки лешояди са открити в края на 70-те години на миналия век. След това дейностите за запазване на популацията се засилват през 90-те години и до ден днешен. Сега в района на град Маджарово има около 77 двойки. Тези птици покриват огромни територии, общуват помежду си, в постоянно движение са“, обясни Димитър Градинаров от Българско дружество за защита на птиците.

„Много важно да се знае е, че тровенето на животни е абсолютно незаконно и освен лешоядите, много други животни са жертви на отравяния. В същото време, в района има десетки къща за гости, хотели, ресторанти, цялата местна общност се ползва от масовия интерес към този вид птици“, допълни той.

„Това престъпление досега не е било с висок приоритет за държавата, но тенденцията е на този тип нарушения да се обръща все повече внимание и се надявам институциите да направят това. В България вече има разкрити случаи – обикновено се стига до условна присъда и до глоба, макар че законът предвижда и ефективно наказание от 5 години и 20 000 лв глоба“, обясни още Градинаров.

„Проблемът придоби огромна гласност чрез интернет пространството, социалните мрежи буквално избухнаха след публикациите за инцидента, така че общественият натиск, който се получи ще бъде решаващ за справяне с проблема. Белоглавият лешояд няма да изчезне, има много колеги, които полагат усилия за това и смятам, че упоритата им работа ще даде резултат“, убеден е д-р Грозданов за запазването на защитения вид у нас.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …