понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Знаци от деня – ВСС започва проверка по „ЦУМгейт“, Даниел Митов и Гроздан Караджов станаха клиенти на прокуратурата

Знаци от деня – ВСС започва проверка по „ЦУМгейт“, Даниел Митов и Гроздан Караджов станаха клиенти на прокуратурата

Въпреки демонстрациите на пренебрежение, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще провери срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и издателя Сашо Дончев в офиса на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ. Проверката е образувана „предвид засиления обществен интерес”, се казва в съобщението на инспектората. Проверката трябва да установи дали е нарушен текст от Закона за съдебната власт: проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. По-рано от Съюза на съдиите призоваха Инспекторатът да направи проверка по случая ЦУМ-гейт.

Прокуратурата показва забележителен синхрон във вторник. Двама политически кадри на автентичната десница – Гроздан Караджов и Даниел Митов са обект на проверка.
Бившият министър на външните работи от кабинета „Борисов 2“ Даниел Митов днес беше повикан в следствието към Софийската градска прокуратура.

Според неофициалната информация той ще бъде обвинен за това, че нанесъл щети за около 500 хил. лева на външно министерство.Според държавното обвинение от 15 януари до 22 юли 2016 г. Митов не е провел обществена поръчка и е сключил две споразумения с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. Чрез това търговско дружество са били осигурявани самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания. Даниел Митов беше министър от квотата на Реформаторския блок. Засега обвинения от кабинета „Борисов 2“ имат и други двама министри от РБ – военният Николай Ненчев и здравният д-р Петър Москов.

Бившият депутат от Реформаторския блок – Гроздан Караджов се разследва от антикорупционното звено на прокуратурата за престъпления против собствеността, свързани с мобилния оператор “Теленор”. Разследването е по сигнал на телекома. Оттам твърдят, че след направен вътрешен одит са установени фиктивни сделки през 2013 г., които са ощетили компанията. Гроздан Караджов е привлечен като съучастник на главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД.

За шести пореден ден телевизионният водещ Слави Трифонов протестира пред парламента. Днес се присъединиха и част от актьорите и сценаристите му. Те бяха облечени и гримирани като политици – Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Протестиращите настояват депутатите да приемат спешно промени в Изборния кодекс и разглеждане на текстове на референдума за промяна на избирателната система.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …