понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Знакова визита на иранския президент в Европа

Знакова визита на иранския президент в Европа

Първото посещение на иранския президент Хасан Рохани в Европа донесе сделки за милиарди за няколко италиански компании, но предизвика и вълна от възмущение заради изискванията на иранската делегация при пристигането ѝ в Рим.  Причината – няколко голи статуи от II век бяха старателно покрити като превантивна мярка, за да не бъдат по някакъв начин засегнати иранските представители.

Същевременно Иран и Италия договориха сделки на стойност над 20 млрд. долара. Двете страни се договориха за съвместни проекти в различни отрасли на промишлеността като стоманодобивната индустрия, минното дело, енергетиката и банковата сфера, както и в областта на търговията, здравеопазването и медицинското образование.

По време на визитата си в Италия обаче Рохани отказал всички официални вечери, на които се сервира алкохол. Виното било премахното от менюто по време на обяда му с президента Серджо Матарела и премиера Матео Ренци.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …