понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Змей. Змеица. Ламя и хала“ – познаваме ли българския фолклор

„Змей. Змеица. Ламя и хала“ – познаваме ли българския фолклор

Доц. Вихра Баева от Института по етнология и фолклористика при БАН разказа за нов сборник за змейове и змеици – „Змей. Змеица. Ламя и хала”.

„Всеки може да открие нещо за себе си в области по българска митология и фолклор. Най-ранните източници, които сме използвали, са от края на 19 век. Това са записи, правени от хора, които поставят оснивите на съвременната фолклористика“, разказа доц. Вихра Баева.

„Имаме записи на Георги Раковски, Любен Каравелов, Петко Славейков и сина му Иван Славейков. Това са бисери, които тънат в забрава. Това беше една от идеите на този проект – да ги извадим и да ги предложим на публиката. Някои от текстовете са весели, други страшни, трети – дълбоко символични и митологични“, разкри Баева.

Христо Нейков е художник на илюстрациите към сборника. Той е допринесъл и с много редки истории. „Ние сме екип от института и секцията, в която работим се казва антропология на словесните традиции“, добави доц. Баева.

Тя разказа, че в село Пирин е много силно запазена традицията и тези разкази там са изненадващо жизнени.

Змеят, по думите й, е положителен герой в българската традиция. Силно почитан е като дарител на плодородие, пазител на селища, може да се жени за жени от човешкия род, отговаря за атмосферните влияния.

По думите й, и извън Европа се разказват истории за змейове – в Индия, Китай и Америка. „Нашият змей е вариант на общочовешкия вариант на дракона. Змеят може да приема различни форми. Традиционният му вид е съчетание между птица, риба, човек и може да лети, да бълва огън, да има много глави. Приема облика на красив, русокос мъж“, разказа Баева. Тя добави, че има хора, които са категорични, че са виждали змейове.

„Фолклорът е много жизнен и освен традиционни, се появяват и съвременни трактовки – появяват се змейове на тениски, татуировки и бижута. Фолклористите с голяма радост наблюдаваме един нарастващ интерес към българския фолклор в различните му форми“, добави Баева и посочи, че е хубаво българите да познават добре собствения си фолклор.

Чуйте целия разговор с доц. Вихра Баева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Вихра Баева

    Ще го имаме предвид, г-н Георгиев, благодарим за идеята 🙂

  2. Евгений Георгиев

    Няма да е лошо да се отвори и банкова сметка, за да можем и ние „избягалите“ от България да помогнем…