събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Златомир Фунг – един американец с български корени

Златомир Фунг – един американец с български корени

В еМисия България имаме традицията да ви запознаваме с българи от всички краища на света. Когато обаче говорим за космополит, то музикантът Златомир Фунг е най-добрият пример. Майка му е българка, баща му има китайска и американска кръв, а той самият е роден в Ню Йорк.

За страстта към музиката и връзката с България с него разговаря колегата ни Десислава Димитрова.

„Майка ми е голям почитател на класическата музика. Когато съм бил на 3 години, съм проявил интерес към свиренето на цигулка. Тогава тя е решила да ме пробва на струнен инструмент, но избира не цигулка, а чело. В началото това беше по-скоро странично занимание, извънкласна дейност, нещо, което да ме стимулира. Но в един момент започнах да проявявам все по-сериозен интерес към свиренето и към музиката и това се превърна в моя страст“, споделя Фунг и признава, че все още се учи и развива като челист.

„Челото е с много широк диапазон – на него можеш да свириш много ниски, но и много високи тонове. Чувствам го свой собствен глас и най-добре се изразявам с него“, категоричен е той.

Признава, че вижда само ползи от новите технологии и наистина се възползва от тях дори и в музиката.

„Всяка седмица вземам уроци от моя учител по „Скайп“, защото живеем много далеч един от друг и по друг начин това би било невъзможно да се случи. А айпадът ми е много удобен, защото мога да съхранявам цялата си музика и само с едно натискане на копчето, разполагам с всичко, което ми трябва в момента. Освен това всичко е много леко и компактно, няма нужда от носене на партитури“, казва още Златомир Фунг.

Признава, че в семейството му се спазват български традиции и обичаи – правят баница, всяка година си закачат и мартеници.

„Всеки път, когато дойда в България, откривам нещо ново за страната. Всеки път е много интересно и се чувствам дълбоко свързан с корените си“, споделя той.

Спомня си с усмивка за композирана от него преди години пиеса, наречена „Български фрагменти“, за чело и цигулка, в която използва части на основата на българска народна музика. Признава обаче, че днес би се справил много по-добре, защото познава фолклорът ни повече.

Признава още, че никога не е ял нещо по-вкусно от българското кебапче и допълва, че се смята за американец, защото не говори български, но категорично се чувства свързан с България.

Цялото интервю със Златомир Фунг можете да видите в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …