събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Злато на тръни, или Кой се плаши от волята на трънчани на референдума за или против златодобива в района

Злато на тръни, или Кой се плаши от волята на трънчани на референдума за или против златодобива в района

Ще добиват ли злато в Трънско и какви са позициите и настроенията преди решаващия за населението на района местен референдум на 11 юни. По темата в еМисия България разговаряхме с Десислав Банков и Олег Тодоров, общински съветници и част от коалиция „Трънчани за трънско“.

Проектът за изграждане на миннообогатителен комплекс край Трън е на компанията „Евромакс сървисиз“, част от групата на „Асарел – Медет“. Главният му критик е сдружение „Трън“, а самото допитване беше предложено от кмета на общината.

Олег Тодоров разказа, че е имало потулване на инвестиционното намерение – то е било представено в общината, но кметът е отричал да знае за него. После пък много набързо и наедро то е било представено на Общинския съвет, но по думите му са били спестени много неща.

Тодоров каза, че след като го прочели внимателно, са се убедили, че има много нередности и притеснителни неща. В него, по думите му, се казва, че

праховото замърсяване ще е „трайно и необратимо“

Друг проблем е, че според намерението ще може да се черпи вода от река от Ерма и то с 20 л/час, което е много притеснително, особено лятото, когато реката намалява доста.

Цялата канализационна система на Трън е заустена в реката, на практика тя я мие, и ако я поемат, буквално ставаме здравословна бомба, изрази притеснение Тодоров.

Той припомни, че през териториите на двете хвостохранилища преминава река Пръвня и се влива в река Ябланица, която през най-голямото село в района – Филиповци, а там има много животни, които всеки ден пият вода от нея, както и къпещи се през лятото деца. Тодоров се съмнява, че няма да има изпускане от хвостохранилищата, което автоматично ще замърси реката.

По въздух тази мина ще е на 35 км от София, предупреди и колегата му Десислав Банков.

„Не може където е имало уранова мина преди години да се прави открита мина 10-20 кв. км и да казват, че няма уран. Залагат 18 тона взривове на седмица, а басейнова дирекция „Дунавски район“ излезе със становище, че ще се замърсят подпочвените води. Целия Руй трябва да се буши и да се правят мини на метри от къщите“, алармира той, като цитира и изследване, че водата в село Зелениград е с превишен уран, докато при изследване от 2000 г. не е имало подобни данни. Осем години тази компания правеше проучвателно дупчене на Руй, добави той.

Кой се плаши от волята на хората и кой плаща ОВОС (която още не е излязла), попита още Банков и сам отговори – инвеститорът. Нямаме против инвеститора, но не искаме икономистчета като Владимир Каролев да идват да ни казват колко сме неграмотни и западнали, много ни станаха спасителите, категоричен бе общинският съветник, който разказа и колко препятствия са им били заложени по отношение на провеждането на референдума.

Очакванията, че мината би отворила 500 работни места Банков намира за абсурдни, тъй като по думите му просто няма толкова хора, които да работят.

Трън е с една от най-чистите и хубави природи, припомни той.

Вижте целия разговор с двамата общински съветници:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …