петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Златна Прага – дом на над 5000 българи

Златна Прага – дом на над 5000 българи

Наричат Прага златна и това вероятно не е само заради приказните изгреви или кехлибарения цвят на бирата, а и заради възможностите, които градът предлага на своите жители и на всички онези, които са решили да работят там. Повечето чужденци, които избират Чехия, предпочитат да работят в столицата. Там са концентрирани 37% от всички чужденци в страната.

Най-големите общности са руски, украински и виетнамски. По официални данни в Прага са регистрирани около 5 хиляди българи. Неофициално те са два пъти повече. Много от тях работят в строителството като зидари, кранисти, леяри. Може би не знаете, че българи държат и огромна част от бизнеса със сувенири. Още през 90-те години те се настаняват трайно в този бизнес, като не само продават, а и произвеждат голяма част от магнитчетата, тениските, химикалите и всички онези дребни подаръчета, които туристите с охота купуват. Всъщност българските продавачи се разпознават веднага, защото все още не са загубили манталитета да пушат пред магазина, докато клиентите разглеждат стоката.

В последните години много млади българи избират да работят за международни компании, базирани в Прага. Много IT и търговски компании, най-често с американски собственици имат офиси там.

Страхил и Боряна Гайдарски пристигат в Прага преди 6 години след като дълго обмислят идеята. Той – възпитаник на музикалната академия и джаз музикант, на когото всички възлагат големи надежди, тя – лутаща се между задълженията за малката си дъщеря и неудовлетворяваща работа. Избират Прага не само заради финансови причини.

„В Прага бяхме идвали много пъти на гости на брат ми, който живее от много години тук. Много ми хареса. Най-вече от културно естество, икономически и всякак животът е организиран много различно. Изпитахме и културен шок. Тук се комуникира различно и хората се държат различно“, разказа Страхил Гайдарски.

„Прага ни грабна със своята история и красота и решихме, че е точният момент да се преместим, когато дъщеря ни беше на около 3 години. Искахме да дадем и на нея по-добра възможност да израсне на едно такова красиво място“, сподели Боряна Гайдарска.

Семейството знае какво е интеграция и е положило усилия да научи езика. След първите 6 месеца вече говорят, пишат и комуникират на добро ниво на чешки език. Страхил дори завършва второ висше образование в Чехия.

За Ива Иванова първоначалният избор е Лондон. Съдбата обаче и предлага друга възможност. „Отидохме за 5 дни в Лондон да си представим дали можем да живеем там и попаднах в метрото в пиков час. Имах чувството, че ще припадна на ескалатора, хората ще ме стъпчат и няма даже да забележат. Не съжалявам, че сме в Прага. Доведе ме идеята да се преместя на място с повече възможности“, сподели българката.

Тя е забелязала, че чехите са малко по-организирани и с по-строен график от българите. Боряна Гайдарска сподели, че носталгия към родината винаги има, но дистанцията не е толкова голяма и това е голямо предимство за семейството и всички близки и роднини, които искат да ги посетят.

По време на посещенията си в България Страхил не намира голямо развитие в родината в сравнение с последните 6 години. „Аз винаги съм се интересувал как живеят обикновените хора. Сравнявам нормалните хора и не смятам, че в България те имат заслужения стандарт, който имат в Чехия“, обясни българинът.

Ива Иванова посочва друга разлика между сънародниците си и чехите: „Хората не обичат да си пречат. В трамвая ще отстъпят място на възрастен човек, няма да хвърлят боклуци, грижат се за паметниците на културата, за музиката“.

Вижте целия репортаж на Кремена Николова за Златна Прага и българите там в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Доколкото схващаm целта на репортажа е да се покажат точно успелите българи. Излъгани има навсякъде по света. Но когато си се постарал да положиш усилия да се интегрираш като момчето от репортажа и да учиш и да се развиваш, можеш да се похвалиш с постиженията си. Като си неграмотен и неук и на Луната да идеш, пак ще се оплакваш. Саморазвитие и труд му е майката.

  2. Като българин, експат, живеещ в Прага от Октомври 2014 г, трябва да споделя, че този репортаж отразява максимум 1-2 % от живота на българите в Прага.

    Аз самият живея в централната част на града, и се радвам на добър стандарт поради статута, който имам (експерт по зелени покриви, работещ за белгийска компания). Но истината е, че за голяма част от тези 10 хиляди (ако се вярва на данните), които живеят тук (в Прага) – живота е едно голямо изпитание. Те идват с големи очаквания, главно придобити от такива „репортажи“ където 2-3 „успели“ българи говорят колко е „хубаво“.

    Мога да Ви препоръчам да направите едно предаване, което отразява живота на хората живеещи в споделени общежития, тук наричани „убитовни“ и работещи за „български“ или украински „агентури“… Тогава ще имате и по-голяма гледаемост, поради това, че се доближавате до живота на онези 95 % + в Прага и Чехия.

    В зависимост от целта на предаването следва да се определя до колко е постигнал целта си…. Но ако целта е да се представи как българите живеят в Прага, то този репортаж е подвеждащ.