сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Златимир Йочев за трагедията в Хитрино отблизо

Златимир Йочев за трагедията в Хитрино отблизо

Златимир Йочев бе в Хитрино през последните дни. Журналистът на Би Ай Ти разказа за ситуацията в засегнатия район, реакцията на властите и медиите в момент на криза.

„Много се говори за това, много се изписа. Отделен е въпросът как се говори и как се пише. Много съм притеснен от редица колеги журналисти. Видях битка за надмощие кой ще покаже най-хубави кадри. А това не са хубави кадри. Ние решихме да влезем в самото село, при положение, че знаехме, че е блокирано“, разказа Златимир Йочев.

„Не го направихме заради ексклузивни кадри. Селото е отцепено, има няколко пункта с полицаи, цистерни и пожарникари. На 5 км от селото. Един от големите проблеми, на който не се обърна внимание, са релсите и железопътният път, който разцепва селото на две“, добави журналистът, който бе на мястото на трагедията в Хитрино.

„Влаковете са с опасен товар. Имало е идея за изграждането на надлез. Защо никой не се е сетил, че може да се случи нещо подобно по-рано? Може да има натрупване на грешки. Но не е тайна какво е състоянието на БДЖ и на железниците“, обясни Йочев.

„Медиите се явяваха като буфер между институциите и хората. В един момент медиите започнаха да дават грешна информация на местните хора. Събраха се и започнаха да питат кога могат да се приберат в къщите си. Когато говореха, че има изтичане на газ, ние бяхме в селото и видяхме пожарникари, които не бяха с маски“, добави журналистът на Би Ай Ти.

„Видяхме се с един човек – Стефан. Той ставаше все по-зле с всеки изминал ден. Тези хора трябва да живеят с тази травма. Идваше ми да хвърля микрофона“, сподели Йочев. Журналистът разказа и че се е срещнал с колегата си Красимир Крумов, който е предоставил първите кадри на Хитрино.

Чуйте разговора със Златимир Йочев и Красимир Крумов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …