четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистката Весислава Антонова: Турското общество трябва да изживее своя катарзис

Журналистката Весислава Антонова: Турското общество трябва да изживее своя катарзис

Властите в Турция са издали заповед за арест на 42-ма журналисти, в рамките на разследването срещу организаторите на неуспешния опит за преврат в страната, съобщи Ройтерс.
Според вестник „Хюриет“, всички те са част от т.нар. „паралелна държава“, както турските власти наричат привържениците на проповедника Фетхуллах Гюлен, а целта им била да отстранят ръководството на страната. За престъпленията, в които са обвинени, всеки един от журналистите може да получи от 10 години затвор до няколко доживотни присъди.

„В началото на мандата на Ердоган нямаше толкова тревожни сигнали. Знаете какво се случи през май месец с вестник „Заман“ – едно издание, за което не е тайна, че се финансира от Гюлен. Имало е слухове и знаци, че изданието ще бъде затворено“, коментира за предаването еМисия България журналистката Весислава Антонова от в-к „Капитал“.

„Със сигурност Турция все повече се отдалечава от демократичния модел на управление. В турските медии има ограничение за западни филми, театри и музика“, добави Антонова. Тя подчерта, че колегите журналисти в Турция заслужават подкрепа.

„Не знам дали форма на протест извън Турция ще доведе до повече свобода на журналистите в страната. Това е целенасочена политика“, посочи журналистката. Тя очаква Репортери без граници да вземе по-твърда позиция и в следващия си доклад Турция не просто да бъде на последите места по свобода на словото, а да има отделна глава с анализ за ситуацията там.

„Имам колега журналист, който работи в голяма турска телевизия. Много често съм го търсила за коментари и анализи. С днешна дата малко по-трудно общуваме и почти никога не се съгласява да коментира, заставайки с името си. Журналистите са преследвани, заплашват ги, следят ги от тайните служби“, обясни Весислава Антонова.

Според нея неслучайно медиите се наричат четвъртата власт и не би трябвало да бъдат използвани като разменна монета в политиката. Тя смята, че това, което стои между Европа и Турция, е страхът от бежанската вълна. „Европа също няма ясна позиция по случаите с отстранените учители и арестуваните съдии. Не знам дали външна намеса би била от полза. Обществото трябва да преживее своя катарзис“, смята още Антонова.

Вижте целия анализ на българската журналистка в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …