сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистката от Би Би Си Красимира Хендри за новата стратегия на британската обществена медия

Журналистката от Би Би Си Красимира Хендри за новата стратегия на британската обществена медия

Новата стратегия за управление на Би Би Си бе обявена вчера. Как беше огласена реформата и какви са първите реакции – за това в еМисия България разговаряхме с журналистката в британската обществена медия Красимира Хендри.

Обявените в парламента промени са много интересни, те бяха плод на разговори на много високо експертно ниво – между генералния директор на медията и правителството, и ние напрегнато ги очаквахме, бяхме подготвени за едно разтърсване, а реакцията като цяло бе, че нещата са се случили в общ интерес, коментира Хендри.

Тя изреди и някои от промените, които засягат начина на управление и финансов контрол; дължината на договора, на базата на който Би Би Си функционира (т.нар. charter agreement), който от 10 се удължава до 11 години с цел да се избегне съвпадането с парламентарни избори; разпускането на контролния тръст, като отсега нататък оплакванията на публиката от начина на отразяване и др. ще се адресират към независимия модератор на медиите в страната.

Колегите си отдъхнаха, тъй като стана ясно, че исканите от министерството на културата промени в часовете на излъчване на новинарските емисии (с цел да не пречат на частните канали) отпадат, отпада и промяната в часовете на популярни формати, които съвпадат с подобни формати в други медии, казва още Хендри.

По думите й Би Би Си се развива непрекъснато и ежемесечно се предлагат нови неща, а една от целите е достигането на 500 млн. души аудитория, както и развиване на дигиталните новини за мобилни телефони.

В България много журналисти се страхуват да наричат събитията с истинските им имена, което е разбираемо, коментира още журналистката. Според нея БНР и БНТ ,като обществени медии, няма как да продължат да съществуват отделно, а промяната е наложителна.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …