понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистката от Би Би Си Красимира Хендри за новата стратегия на британската обществена медия
BBC картинка

Журналистката от Би Би Си Красимира Хендри за новата стратегия на британската обществена медия

Новата стратегия за управление на Би Би Си бе обявена вчера. Как беше огласена реформата и какви са първите реакции – за това в еМисия България разговаряхме с журналистката в британската обществена медия Красимира Хендри.

Обявените в парламента промени са много интересни, те бяха плод на разговори на много високо експертно ниво – между генералния директор на медията и правителството, и ние напрегнато ги очаквахме, бяхме подготвени за едно разтърсване, а реакцията като цяло бе, че нещата са се случили в общ интерес, коментира Хендри.

Тя изреди и някои от промените, които засягат начина на управление и финансов контрол; дължината на договора, на базата на който Би Би Си функционира (т.нар. charter agreement), който от 10 се удължава до 11 години с цел да се избегне съвпадането с парламентарни избори; разпускането на контролния тръст, като отсега нататък оплакванията на публиката от начина на отразяване и др. ще се адресират към независимия модератор на медиите в страната.

Колегите си отдъхнаха, тъй като стана ясно, че исканите от министерството на културата промени в часовете на излъчване на новинарските емисии (с цел да не пречат на частните канали) отпадат, отпада и промяната в часовете на популярни формати, които съвпадат с подобни формати в други медии, казва още Хендри.

По думите й Би Би Си се развива непрекъснато и ежемесечно се предлагат нови неща, а една от целите е достигането на 500 млн. души аудитория, както и развиване на дигиталните новини за мобилни телефони.

В България много журналисти се страхуват да наричат събитията с истинските им имена, което е разбираемо, коментира още журналистката. Според нея БНР и БНТ ,като обществени медии, няма как да продължат да съществуват отделно, а промяната е наложителна.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …