понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Журналистика с парцал в устата – журналистката Катя Илиева и проф. Мария Славова

Журналистика с парцал в устата – журналистката Катя Илиева и проф. Мария Славова

Едно деяние – две присъди. Това се случва с журналистката от „Фрогнюз“ Катя Илиева, която гостува в „Честно казано с Люба Кулезич“ заедно с проф. Мария Илиева в един разговор за това как съдебната система у нас може да бъде употребена като инструмент за цензура и репресия срещу свободата на българската журналистика.

Историята започва преди седем години, след като Илиева написва дописка за в. „Телеграф“ за това, че зам.-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов е заловен с манипулиран електромер – което по-късно и се доказва.

Заглавието „Прокурор бандит краде ток“, поставено от главния редактор на медията, обижда прокурора – срещу когото по-рано има и акция за лихварство и рекет, деовела до дисциплинарното му отстраняване – като той завежда дело, което печели.

Журналистката все още изплаща 12 хил. лв. по него, ала в момента тя е повторно осъдена за подобна сума на първа инстанция по ново дело, заведено от прокурора – заради това, че свързаният тогава с в. „Телеграф“ в. „Монитор“ също е препечатал дописката.

Катя Илиева е категорична, че не става дума за поръчкова статия, а за дописка, написана по информация, подадена й от шефа на икономическата полиция в Перник по онова време. Тя отбеляза, че всичко това е било и по времето, когато медията все още е била сравнително свободна и журналистите са се чувстали спокойни.

Проф. Мария Славова е категорична, че съдебната система може да бъде използвана за затваряне на устата на неудобните журналисти. По думите й това показване на мускули е страшно. Те отбеляза, че е била използвана вратичка след влязла наказателна присъда да бъде заведено и гражданско дело.

В ролята на адвокат тя се включва в сагата на по-къден етап. Чуйте подробности за неравната битка в целия разговор с двете гостенки:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …