неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистика под натиск, или как се плаща за истината

Журналистика под натиск, или как се плаща за истината

Много хора са идвали при мен да ми предлагат пари, за да изтрия статии, но това е една от границите, която не трябва да се прекрачва, защото след нея човек би бил способен на всичко.

Това заяви в еМисия България журналистът от OFFNews Владо Йончев в разговор заедно с колегата си Божидар Божков за свободата на словото и отговорната журналистика.

Основна тема бе случаят със статия на Божков за бивш шеф на СИК в Бургас, а понастоящем преподавател доц. д-р Димитър Вергиев, която разказва за пребита от него в миналото преподавателка, писала му тройка, и купуването на дипломата му. Заради нелицеприятните факти от миналото, Вергиев упражнява натиск върху журналиста да свали написаното от интернет, като е води и дело за клевета срещу него в Бургас.

Това е прекрасна илюстрация на съдебната ни реформа и на натиска, на който е подложена българската журналистика, коментира Йончев, който е извикан като свидетел по делото откъм страната на Вергиев.

Много от статиите в интернет, тръгнали от хартиеното издание на в. „Сега“, вече са свалени, въпреки, че „Гугъл“ все още пази кеш за тях. Сега Йончев е помолил колегата си да намери вестника, за да препечата отново текста в сайта си.

Според Божков воденото срещу него дело не е толкова заради описаните факти, а понеже „не си е замълчал“. „Делото върви и вероятно ще бъда осъден, съдейки по настроението на съдебния състав. Делата за клевета са само на две инстанции и то ще остане и приключи там (в Бургас) явно“.

Според Йончев предвид начина, по който се води делото, не само не става дума да се установи дали тази история от 1999 г. действително се е случила или действително става дума за клевета, но дори се прави всичко възможно тя да не се засегне изобщо и да се разбере.

Самата потърпевша, която е искала да свидетелства, е била отхвърлена като свидетел, който „не е важен“.

„В момента участвам в този абсурд, за да легитимирам нещо изключително порочно“, възмущава се Владо Йончев. Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ваня Димитрова

    Пребитата преподавателка е писала двойка, не тройка.