петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Журналисти за свободата на словото в светлината на скандала Жотева-Къдринова

Журналисти за свободата на словото в светлината на скандала Жотева-Къдринова

Кой пречи на свободата на словото у нас и има ли я изобщо – по темата, в светлината на журналистическия скандал от миналата седмица между журналитските Бетина Жотева и Къдринка Къдринова, който ще стигне и до съда, в КОД 11-13 разсъждаваме с разследващия журналист Атанас Чобанов от сайта „Бивол“, журналиста от БНТ Георги Ангелов и Снежана Тодорова от УС на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Атанас Чобанов определи случилото се като получена „видимост“ за методите, които се прилагат негласно от регулаторите, и не само, под формата на обаждания, намеси, „съвети“ и дори преки заплахи и атаки към гилдията, за които обществото не знае нищо. Той даде пример и с „Бивол“ във връзка с конференция, чиито организатори – германска фондация, получили обаждане от премиера Бойко Борисов да не ги включва в нея. Самите те съобщили на медията.

Целенасочено и с хъс журналистите трябва да отстояват свободата си, категоричен е Чобанов. Той обаче призна, че не е оптимист, че в такава мафиотизирана държава нещата ще се променят скоро, бързо и лесно.

Георги Ангелов от БНТ пък си припомни скандала с участието на бившия културен министър Вежди Рашидов и думите му, че журналистът бил „на хранилка“. Той отрече категорично той да е свързан с факта, че вече не води „Денят започва с култура“ по БНТ. Според обясненията му работата му дошла в повече, тъй като води и още две живи тв предавания.

Ангелов отбеляза, че скандалът Къдринова-Жотева за жалост не е прецедент. Прави чест на СБЖ и Асоциацията на европейските журналисти, че реагираха, смята той.

„Тази махленска смяна на нивата, това преминаване на „ти“, цялата тази стилистика говори страшно много за манталитета и начина, по който се действа. Недопустимо е на журналистически въпрос, дори неточен, дори глупав, да се отговаря по този начин, още повече от член на СЕМ. Тогава е диагноза“, заяви журналистът.

Според него до голяма степен обяснението е, че сме малка държава и всички журналисти и техните „клиенти“ се познават. За хора, които нямат необходимото възпитание и образование, е много лесно да прекрачат тази граница, каза Ангелов. Той призова гилдията да реагира и проявява абсолютна нетърпимост в такива случаи.

В предаването по телефона се включи и Снежана Тодорова от УС на СБЖ. Според нея хубавото в този скандал е солидарността, която изразяват в огромната си част колегите. Тя още веднъж настоя за извинение от страна на Жотева. За жалост изявленията й са в съвсем друга посока – заплахи, агресивни реплики и т.н., добави Тодорова.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …