сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналисти за състоянието на БНР: Професионална хибернация и атомизиране

Журналисти за състоянието на БНР: Професионална хибернация и атомизиране

За избора на нов генерален директор на БНР, състоянието и ролята на обществената медия в еМисия България разговаряхме с Вяра Ангелова от ФКМЖ, главния редактор на сайта на БНР Катя Лещанска и кандидата за генерален директор на радиото Петър Пунчев.

„Радиото в момента изглежда като разбито. Звученето му е вяло, демодирано, немотивирано, а БНР е много важна медия“, заяви Вяра Ангелова.

„В момента радиото е в професионална хибернация. Хората, които протестираха, не са се успокоили, а са застинали в очакване проблемът да се реши – а той е концентриран в изтичащия и новия мандат на генералния директор“, коментира и Катя Лещанска.

По думите й служителите са тревожни, защото за тях БНР е кауза. В същото време, обаче, в момента според нея радиото е атомизирано и разделено на групи.

На въпрос възможно ли е журналистите в радиото сами да излъчат свой кандидат, тя напомни, че в медията има страшно много други професии – тонрежисьори, музикални редактори, оркестър…

„Смея да твърдя, че ако една държава се разпадне, в съвременния свят тя започва да се съгражда именно от медиите. Обществените медии са гарант за независимост и демокрация – продукт, който всеки гражданин, дори без да си дава сметка, потребява“, добави още Лещанска.

Помня гордостта, която изпитвах да работя за БНР, и сега истински ме боли, сподели и Петър Пунчев, за когото националното радио е първото работно място преди много години. Той има също опит и в чужбина.

Според него решенията могат да са единствено мениджърски. Въпреки че тригодишен мандат е кратък, в него могат да се направят сериозни промени в положителна посока, убеден е кандидатът за генерален директор.

„Отстрани нещата изглеждат прости – имаме предприятие в сериозна криза, с остаряла продукция, с предмодерни характеристики, а самите хора са смачкани и унизени, уплашени и демотивирани“, каза той.

Според Пунчев бюджетът на БНР – 42 млн. лева, не е малък и ако хората са зле платени при него, то значи средствата или изтичат, или не се управляват добре. „Затова и не обещах пари, а преформатиране на визията и мисията на радиото, ремотивиране на служителите, връщане на гордостта от работата в БНР, което не е въпрос само на финанси“.

„Внушава ни се, че тук само цоцаме от държавния бюджет, без да представяме нищо насреща, но как, като хората не са спокойни“, попита Ангелова.

Тримата се съгласиха, че най-важното условие е нормализацията на диалога. Според Пунчев – не само в самото радио, но и на БНР с институции като СЕМ, където според него отношенията са на ръба на ненормалното.

„Не знам какво е решението, но ми се струва, че за да се стигне до нормалния диалог, трябва да се намесят и психолози, тъй като нещата са изгребани до дъното“, заключи Ангелова. ЧУйте целия им разговор:

По време на разговора бе пуснато и прекъснато по технически причини интервю на водещия Илия Вълков с друг кандидат за генерален директор на БНР – Петър Волгин. Ето и целия запис на разговора им:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Сложете папионката!

  2. Всичко останало в медиите и държавата, е фашизъм.

  3. Радио Масква

    Аз искам да изберат за директор на БНР кремълския пудел, който се срамува от българското си име, и си е сложил артистичен псевдоним „Волгин“. Тогава ще слушаме само казачок и Путин по общественото радио на България. А, дано!