петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналисти за езика на медии и политици и може ли той да бъде чист

Журналисти за езика на медии и политици и може ли той да бъде чист

Може ли езикът да бъде коректен във времена, в които омраза блика отвсякъде? За езика на медии и политици и може ли той да бъде чист – разговоряхме с журналистите Бойко Ламбовски и Диана Рамналиева.

Има парадокс, че демократичният свят, който изграждаме, със своя либерализъм и свободи дава прекрасни оръжия в ръцете на терористите, коментира Ламбовски.

„Вече се установи тази закономерност, че начинът на отразяване на терористични атентати по своему влияе върху обществото и върху радикализиращите се люде и те замислят подобни прояви, т.е. освен всичко останало тук действа и имитативния синдром. Това, което те е възбудило по новините, ако си саморадикализираща се глава, да се опиташ да повториш или надминеш „подвига“ на тези, които си видял. А езикът е свързан с всичко това“, категоричен е журналистът.

Според него вече се е установило, че не е добре да се показват ликовете и да се правят мъченищи от терористите.

„Смесването на терористите с начини на канонизиране и създаване на мъченически ликове изиграва лоша роля в борбата срещу радикализма. А това е и медийна война, защото има и визуален език. Сега медиите, отразявайки нападенията с колкото се може повече подробности и картинки на жертви, задълбавайки в биографията на тези, които са го извършили, се оказва оръжие в ръцете на по-примитивните общества които искат връщане към по-варварско и средновековно общество’, подчерта Ламбовски.

По думите му светът днес е изправен пред дилема, защото трябва да се намери нов стандарт и може би отказ от прекалената толерантност към начина на изразяване на медиите и представяне на атентатите, с цел да „не играеят по свирката на хората, които целят чрез медийното присъствие в умовете на обществото, да разрушат нашия свят“.

Ламбовски отебляза, че същевременно политическият език е съставян от скучни фрази, но това не е слиучайно, защото той има за цел да не засяга различните общности, да не обижда. Затова , по думите му, истинският политик трябва да се лиши от цветистия си изказ.

„Мисля, че изключително много трябва да се внимава и да се подхожда по-пестеливо към отразянето на нападенията и терористични актове, както се случи през миналата седмица при нападенията в Германия“, коментира на свой ред Диана Рамналиева във включване по скайп от Казанлък.

По думите ѝ медиите винаги трябва да се опитват да търсят баланс, защото това е въпрос на професионализъм.

А всичко започва от езика…, отбеляза Ламбовски,

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …