четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналисти: Турция на Ердоган не е Турция на Ататюрк, Орхан Памук и Елиф Шафак

Журналисти: Турция на Ердоган не е Турция на Ататюрк, Орхан Памук и Елиф Шафак

2016-та година беше много трудна за Турция. Опитът за преврат през юли беляза всичко случващо се в страната през следващите месеци. Освен това Турция беше разтърсена от няколко кървави атентата, които отнеха живота на десетки граждани.

Анкара беше замесена и в сложни политически разногласия с други влиятелни държави. Темата за ситуацията в Турция коментираха в студиото на еМисия България журналистите от „Седмичен обзор” – България Мехмед Юмер и Тайфур Хюсеинов.

„Още в нощта на убийството, което е един варварски акт, ужасяващ по своя характер, кметът на Анкара директно приши това на Фетхуллах Гюлен. С много лека ръка се правят подобни етикетирания от турските официални власти и тиражирани от турската преса“, заяви Мехмед Юмер.
Според него още тогава е било ясно, че следите водят към някаква организация и ал-Нусра вече е поела отговорност. „Разбра се, че атентаторът, който демонстрираше с лявата си ръка и вдигнат показалец, рецитирайки призиви от ал-Нусра, всичко това беше ясно и отчетливо като белези и атрибути къде да се търсят следите“, обясни Юмер.

Той каза, че от доста време следи събитията в Турция. По думите на Юмер, на този етап това, което виждаме, е по-скоро начало, което, по принцип, в световната история води до дестабилизации.

„Виждаме воля на руската страна, която се обяви за мирното решаване на сирийския конфликт. Не виждам как правим връзка между Алепо и Гюлен. Би било логично животът на този атентатор да бъде съхранен, за да бъде разпитван“, подчерта главният редактор на „Седмичен обзор” – България и добави, че акцентът от убийството на руския дипломат трябва да се търси на друго място.

„Не е изключено това да се използва за външнополитически цели, но трябва да се отнасяме много внимателно. И двете страни – и турската страна, и руските политици, обявиха, че действия на Турция и Русия ще бъдат много сходни в близко бъдеще. Турция загърби своя партньор в лицето на САЩ. Това се използва за извличане на вътрешнополитически дивиденти и в Турция, и в самата Европа“, каза от своя страна Тайфур Хюсеинов.

По думите му, за съжаление, размерите на чистките са огромни и около 40 000 души са в затвора. Той каза, че най-големият брой на задържани журналисти е в Турция. 81 от тях са били арестувани след опита за преврат.

„Аз съм по-скоро склонен да разглеждам опита за преврат като следствие на 17 декември 2013 г., когато започна големия корупционен скандал. Тогава бяха задържани синове на министри и бяха арестувани хора до близкото обкръжение на президента Ердоган. Поведението му се промени много след тази дата. По това време той бе премиер. От тогава започна своеобразен лов на вещици. Започна чистка в държавната администрация, в съдебната система. Убиецът на руския посланик е действащ полицай, охранявал е президента Ердоган, бил е назначен през 2014 г. след първата вълна на прочистване в полицията“, обясни журналистът.

Юмер каза, че когато говорим за режима на президента Ердоган, който става все по-едноличен и все повече се втвърдява, трябва да стане ясно, че не говорим срещу самата Турция и самия турски народ. „Това изкривяване не трябва да се допуска. Освен Турция на Ердоган, има Турция на Кемал Ататюрк, на Орхан Памук, Турция на Елиф Шафак и много други. Когато сме осъждали деянията на комунистическия режим, не сме осъждали народа на България“, подчерта Мехмед Юмер.

Според него, на този етап привидно изглежда, че управлението на Ердоган става по-силно. „Президентът на всяка цена е решен да постигне крайната си цел. Той е устремен към президентска република. Дали ще обявява друга форма на управление, не знаем. Никой не може да прогнозира дали това ще стане през 2017 г.“, добави Юмер.
Тайфур Хюсеинов каза, че безспорно Ердоган е най-силният в Турция.

„Но той не е достигнал все още до тази точка, до която иска – да превърне страната в президентска република от Турски тип и да контролира всички власти, но да няма отговорности“, каза Хюсеинов.

Чуйте целия разговор с журналистите Мехмед Юмер и Тайфур Хюсеинов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. taen obojatel

    poslanika na TURCIQ, mina????