понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналисти: Президентът трябва да знае какво иска да постигне държавата, на която е глава

Журналисти: Президентът трябва да знае какво иска да постигне държавата, на която е глава

Журналистите Тодор Токин, Георги Папакочев, Иван Ибришимов коментираха в студиото на еМисия България предстоящата надпревара за държавен глава, номинираните кандидати и припомниха кои и защо са най-успешните президенти на България.

„В началото на 90-те години нямаше нужда от кампания, защото Жельо Желев си беше действащ президент. През 96 г. Петър Стоянов прави кампания от около 10 месеца – имаше първо вътрешни избори, след това предизборна обиколка в цялата страна. На практика той през цялото време беше в предизборна кампания. Сегашната ситуация ми напомня за 2001 г., когато Георги Първанов се включи в последната минута. Прави впечатление, че срокът за предизборна кампания става все по-къс“, коментира Тодор Токин.

Иван Ибришимов припомни, че в щаба на Петър Стоянов е било взето решение да се изнесе кампанията в страната. „Имахме 6 месеца непрекъснати обиколки – от град на град и от село на село. Кампанията беше различна не само заради дългия срок. Особеното беше, че ние се учехме в движение и експериментирахме. Изпращахме студентски социологически екип и в момента, в който ние пристигнем, вече знаехме кои са основните проблеми на хората. В Сливен облякохме студентските екипи по американски маниер. Това обаче нервира хората и тогава малко пресолихме манджата. Учехме се в движение“, спомни си Иван Ибришимов.

Георги Папакочев каза, че не е имало нужда от дълги кампании, тъй като повечето кандидати са се движели върху вълната на обществената подкрепа – дясната вълна. „Бяха познати не само в България, но и в чужбина. Д-р Желев се срещна в посолството с Франсоа Митеран, Юлия Кръстева, Жак-Ив Кусто. Цветът на Франция беше на срещата и всичко това беше отразено във френската преса“, посочи Папакочев.
По думите му, първият централноевропейски демократичен президент, който е дошъл в България в първите месеци в мандата на д-р Жельо Желев, е Вацлав Хавел. „Петър Стоянов отиде в Прага на официална визита. Кой президент беше канен на знаменития форум на Хавел? Единствените бяха д-р Желев, а другият – Петър Стоянов“, подчерта Папакочев.

Токин посочи, че президентът прави институцията. „Д-р Желев отвори България към света, след като тя беше изчезнала от картата. Петър Стоянов – да не забравяме неговия цивилизационен избор – НАТО, ЕС. Такива хора ще уважава света. Плевнелиев – виждате как го посрещат на Запад и колко го мразят на Изток. Той първи нарече ситуацията в Крим с истинското й име. Непрекъснато говори за хибридната война“, подчерта Токин.

Иван Ибришимов каза, че всички тези хора са имали визия и ясна представа какво искат да постигнат по време на мандата си. „Поканиха Петър Стоянов в Ню Йорк да открие новата учебна година заедно с Тони Блеър. Тези хора имаха решителност и знаеха как да действат в критични моменти. Петър Стоянов беше тръгнал за среща със Стивън Спилбърг, когато започнаха бомбардировките в бивша Югославия“, подчерта Ибришимов.

Тодор Токин посочи, че смята Плевнелиев за много успешен български държавен глава. „В неговия мандат имаше извънредни избори, вълнения и протести, както и две служебни правителства. Особено по времето на Орешарски, ако не беше Плевнелиев, можеше да сме отишли пак към Беларус. Следващият президент трябва да бъде като тези хора“, убеден е журналистът. Според Ибришимов обществената памет е твърде къса. А следващият държавен глава не трябва в никакъв случай да подлага под съмнение европейската и атлантическата позиция на България. „Мен много ме разтревожи изявление на един от кандидатите – Румен Радев – че трябва да се преразгледат позициите на България и в Европа, и в НАТО“, заяви Ибришимов.

Журналистите посочиха, че през 2001 г. единственият автентичен десен кандидат е бил Петър Стоянов и всички са играли срещу него. Сега отново има много леви кандидати. Георги Папакочев посочи, че бъдещият държавен глава трябва да бъде съвременен, интелигентен, компетентен, можещ, контактен политик. „Хора от миналото с мислене на партийна организация, с обременено съзнание или с недостатъчни контакти трудно биха могли да си вършат работата. Сред кохортата кандидати, не ми се ще да давам оценки, но почти не виждам такива личности“, посочи Папакочев.

Прави впечатление, че сред кандидатите има много военни. „Един като кандидат за президент и двама-трима за вицепрезиденти. Лошо впечатление прави, че наричат Румен Радев генерал. Той е офицер от резерва генерал Радев. Не е в строя. Ако са действащи генерали и се захващат с политиката – тогава става лошо“, коментираха журналистите.

„Президентската институция е важна за това, че българинът трябва да има някой, който да го представлява по света и да има някой, към когото да се обърне. Да бъде избран пряко от народа. Да бъде с достойно минало, с морална тежест и морално влияние. Президентът трябва да знае какво иска да постигне държавата, на която е глава“, заключиха журналистите.

Чуйте целия разговор с Тодор Токин, Георги Папакочев, Иван Ибришимов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …