понеделник , 25 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Журналисти: Футболът е политико-икономическа схема, която осигурява комфорт на собствениците

Журналисти: Футболът е политико-икономическа схема, която осигурява комфорт на собствениците

Журналистите Мирослав Иванов и Калин Първанов гостуваха в студиото на „Спорно за спорта“ и коментираха политическите връзки във футбола и собствениците на клубове.

„До там сме докарали един от водещите отбори да бъде изключван от участие в европейски турнири. Опасявам се, че ще има още „по-добри“ постижения. Не виждам причина и реално изменение. Собствениците са назначения. Борисов лично посочи един собственик на „Берое“ Стара Загора“, коментира Иванов.

„Имаше двама господа – Иво Иванов и Димитър Борисов от Перник. Някой разбра ли те какво правиха в ЦСКА, какво правиха там, кой ги накара да влязат там и да си изкарат работниците от фирмите по чистотата пред Народното събрание. Това е най-мрачния период в управлението на ЦСКА. Там е заровено кучето. Никой не ги търси и не се търси отговорност от тях за безобразно управление“, подчерта от своя страна Калин Първанов.

„Да натискаш някакви хора, които имат бизнес, да дават пари за футбол или компания да издържа футболен отбор, е просто измама. Измама е за феновете, за участниците в тези клубове и всички в спорта. Измама е, защото не са ясни критериите, с които се прави. Защо Спас Русев трябваше да влезе в „Левски“ да го притежава формално и да го издържа. Беше ясно, че няма никакво намерение и интерес да го развива“, коментира Иванов.

По думите му, феновете на клубовете трябва да са тези, които да направят разликата кога един собственик иска да развива отбора и кога влиза в него с други цели.

„За мен футболът в България е политико-икономическа схема. Собственици на бизнес осигуряват комфорт за даден бизнес, издържайки отбор. Нито едно управление не иска да изпада в позиция да има проблем с големите фенски маси“, подчерта Мирослав Иванов.

Калин Първанов каза, че не може да се твърди, че всичко във футбола е схема. „Даже някои президенти на футболни клубове използват влиянието и парите си да разцепват други клубове. За всички стана ясно какво представлява ЦСКА 1948, така че виждате една класическа схема“, добави още Калин Първанов.

По думите на Иванов, цялата структура на първенството в България е било направено така, че на челни позиции са отбори, избрани по неясни критерии и стандарти, а водещото не е спортното майсторство.

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …