петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналисти: Франсоа Фийон може да бъде следващият президент на Франция

Журналисти: Франсоа Фийон може да бъде следващият президент на Франция

Франсоа Фийон е изненадващият водач след първичните избори, които трябва да определят кандидата на френските консерватори за президентските избори догодина. Президентът Никола Саркози пък обяви оттеглянето си от политиката, след като загуби в първия тур на първичния вот. Той поздрави бившите премиери на Франция Франсоа Фийон и Ален Жюпе за преминаването им във втория тур на надпреварата, признавайки, че на 27 ноември ще даде гласа си за Фийон.

Изненадите на предварителните избори на десницата коментираха в еМисия България журналистите Гриша Атанасов и Владислав Николов, който се включи директно от Мийо, Франция.

„Франсоа Фийон не беше фаворит в предварителните избори, които за първи път прави десницата, но успя в телевизионните дебати да се представи и да убеди избирателите, че може да бъде кандидат за президент на десницата. Интересното е, че Фийон беше министър-председател при Саркози, който го наричаше високомерно „моят служител Фийон“, но това, че тогава бе в сянка, го опази от скандалите около Саркози, а сега му помага да излезе не с популистка, а с радикална реформаторска програма“, подчерта Гриша Атанасов.

 Според журналиста, откровеността и честното отношение към проблемите на Франция са донесли успеха на Фийон до момента.

Гриша Атанасов посочи, че за разлика от други страни във Франция все още има реални политици, които предлагат идеи и съществени решения за своята страна.

„Цялата процедура на откритост и представяне на кандидатите във Франция на фона на нашата едномесечна имитация на предизборна кампания показва какво е фиктивна и какво реална демокрация“, подчерта той.

Журналистът Владислав Николов, който се включи директно по скайп от Мийо, пък разказа, че на тези първични избори за десницата много хора от левицата са отишли да гласуват, за да спрат Саркози за президентската надпревара.

„Не е изненада, че Саркози отпадна от надпреватрата. Той бе обречен, защото се заби в крайни десни изпълнения“, каза още Николов.

Той прогнозира, че Франсоа Фийон ще бъде следващият президент на Франция.

На свой ред, Гриша Атанасов заяви, че, според него, Франсоа Фийон ще измести Ален Жюпе на финала на предварителните избори в десницата.

По думите му Фийон е малко по-радикален в обещанията си за реформи, докато Жюпе противопоставя на управляващата левица по-умерени идеи за реформи.

„Много наблюдатели казват, че зад всички спорове и дебати наднича сянката на Марин льо Пен. Макар че избягват пряка конфронтация, всички кандидати се съоброзяват с това как тя ще влезе в кампанията, защото след резултатите на местните избори се очаква тя да бъде доста силна. Докато Марин льо Пен изчаква окончателните кандидати и на десните, и на социалистите, с малко медийни изяви, но планомерно очиства образа си от крайности“, каментира още Атанасов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …