четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Юлиана Методиева: Малцинствата в България стават все по-тихи и капсулирани

Журналистът Юлиана Методиева: Малцинствата в България стават все по-тихи и капсулирани

На фона да спадащто доверие в медиите и падането на България в класацията на Репортери без граници, имаме и добра истинска история. Авторката на единствената българска номинация в тазгодишния конкурс Европейската награда за журналистика в подкрепа на Различността е колегата Юлиана Методиева.

„За мен това беше изключителна изненада. Сайтът „Маргиналия“ съществува вече трета година и когато в петък ми се обади една македонка, за да поиска от мен удостоверение, че аз съм авторката, бях напълно шокирана. Знаехме, че ако тази награда се случи, ще имаме подобаващо място в медийната среда“, разказа в предаването еМисия България журналистката.

Текстът, който е номиниран, разказва историята на една млада дама – Сибел Мустафа, арабистка, която идва от Сирия. Статията носи заглавието „Не от моето име, не от моята религия“.

„България е особено интересна като страна, която съвместява много и различни етноси и религии. Враждебното отношение към чужденците е счупило вярата в етническата толерантност на българите“, разказа Юлиана Методиева.

Тя обясни, че все още продължава инициатива, стартирала миналата година срещу словото на омразата и изразите на ксенофобията.

„Наградата е сериозен жест, че, ако продължава противопоставянето на различни етноси и религии, ставаме терен на популистки речеви игри и на атаки. Това дава хранителната среда за терористични атентати“, смята авторката.

„Принадлежащи към малцинствата хора стават все по-тихи и все по-капсулирани. За това има ред причини. Една от тях е безобразният акт на воденето на дело срещу 13 имами, които са помаци. Усещат поредица от репресивни актове“, смята Методиева.

Тя обясни, че Сибел преподава арабски на хора, които отиват да правят интервюта с бежанците. Това я кара да бъде много внимателна. В интервюто Сибел разказва за впечатленията си от срещите си с бежанците.

„Арабисти като нея стават терен за агенти на ДАНС и да бъдат използвани за други цели. Когато се огласи в социалните мрежи, че аз съм номинирана за тази награда, първите хора, които ме поздравиха бяха хора от ромски и арабски произход“, сподели Методиева.

Чуйте целия разговор с единствената българка с номинация в тазгодишния конкурс Европейската награда за журналистика в подкрепа на Различността Юлиана Методиева:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …