понеделник , 23 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Журналистът Цветан Томчев: Вярвам, че знам къде е погребан Левски

Журналистът Цветан Томчев: Вярвам, че знам къде е погребан Левски

Къде е погребан Апостола, е един от големите дебати и винаги по повод такива големи годишнини, се явяват инициативни комитети, които представят различни версии. В студиото на Код 11-13 днес гостува журналистът Цветан Томчев, който разкри данни и изследвания за гроба на Левски.

„В документите се споменава църквата „Св. Петка“, но това е объркващо понятие, защото църквите са две в София. Говори се в различни документи за стари и нови гробища, но и това понятие е объркващо“, заяви Томчев.

„Вярвам, че Левски е погребан на ул. „Дамян Груев“ до Вайсовите воденици, покрай Министерството на земеделието. Там са били и новите гробища, защото старите са били на мястото на обесването на Левски. Там дори сега единият парцел се нарича еврейските гробища. Там има параклис“, заяви Томчев.

„Обесването на Левски е било свързано с много голям страх за софиянци, извършвани са зверства. Това продължава до 1908 г. Ние забравяме, че България получава своята независимост тогава. Така изминават 25 години от обесването на Васил Левски, в които не е имало решителност да се търси мястото“, заяви още той.

„Иска се Столична община да даде разрешение. Има инициативен комитет и хора, които ще осигурят финансирането. Ние сме длъжни да намерим гроба му“, категоричен е журналистът.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …