понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Тодор Радев обобщава резултатите от срещата на Г-20

Журналистът Тодор Радев обобщава резултатите от срещата на Г-20

На 4 септември в китайския град Ханджоу започна срещата на върха на страните от Г-20. Лидерите на най- развитите икономики в света свен основните въпроси по икономическото развитие на света, обсъждат и редица други политически въпроси на срещи в кулоарите.

Какви срещи се проведоха в рамките на форума и цялостно обобщение на резултатите от тях – направи журналистът Тодор Радев, който работи в Китай.

„Срещата на Г-20 приключи буквално преди 1-2 часа. На заключителната пресконференция, китайският лидер Си Дзинпин маркира 3 главни резултата, които по думите му се случват за първи път в историята на групата. На първо място, това е въпросът за развитието на Г-20. На второ място, страните са се обединили около план за действие, който да доведе до реализацията на програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. И на трето място, най-развитите в икономическо отношение са решили да предоставят помощ за развитието на Африка и най-бедните страни“, коментира Радев.

По думите му двустранните срещи, не са във фокуса на медиите в Китай, тъй като много по-важни са решенията на групата, които се определят като „китайската рецепта за справяне с глобалните икономически проблеми и извеждането на света по пътя на растежа“. Той допълни, че според Китай механизмът Г-20 трябва да бъде институализиран.

Журналистът коментира още, че в кулоарите на форума също е било интересно. Като впечатление е направил фактът, че турският президент Ердоган, на когото това бе първо участие на международен форум след опита за преврат, не е бил изолиран, а е имал среща както с домаки на си Си Дзинпин, така и с руския си колега Владимир Путин.

„Вижда се, че все пак резултатите от срещата на Г-20 са абстрактни и следващите месеци ще стане ясно накъде ще поеме в развитието си“, заключи Радев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …