понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Тайфур Хюсеин: Колегите в Турция вече говорят за фашизъм

Журналистът Тайфур Хюсеин: Колегите в Турция вече говорят за фашизъм

В Турция е създадена една империя на страха, в която важи единствено правилото „който не е с мен е против мен“. Последствията за свободното изразяване на позиция са ясни и страшни. Всеки турчин усеща тази атмосфера.

Това заяви в еМисия България Тайфур Хюсеин, зам.-главен редактор на „Заман-България”, който по неговото уточнение вече не съществува, а излиза под името „Седмичен обзор“.

Ердоган в момента няма съперник, той решава всичко, но това е привидно, а доколко наистина е така може би ще стане ясно след известно време, надява се Хюсеин.

По думите му не може да се очаква национално отговорно мислене от диктатор, дори когато политиката му застрашава сериозно турската икономика и общество.

Журналистът коментира и думите на турския премиер Бинали Йълдъръм, че критиките на европейските институции към свободата на словото в Турция са червена линия, от която турският народ не се интересува и няма нужда, тъй като сам я определя.

Йълдъръм заяви това пред свои съпартийци от управляващата Партия на справедливостта и развитието след критиките, отправени от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц по повод ареста на редица журналисти от опозиционния в. „Джумхюриет“, вкл. на главния редактор му Мурат Сабунджу, този понеделник.

Акцията, обоснована с връзките на задържаните с организацията на Фетуллах Гюлен, предизвика международен отзвук, който втвърди тона на Анкара.

Натискът срещу медиите не е нещо ново, то се случва през последните няколко години, най-вече след корупционния скандал от 2013 г. и след опита за преврат в страната от 15 юли, припомни Хюсеин.

Той подчерта, че над 130 журналисти са в затворите към момента, а това е повече, отколкото в Иран, Китай и Египет взети заедно.

„Самото число говори за мащаба на репресиите спрямо всякакъв вид опозиция там. Има и над 7000 уволнени журналисти, останали без работа, най-вече след опита за преврат. Той се превърна в картбланш за налагане на едноличен режим чрез репресии. Част от колегите в Турция го определят вече като фашизъм“.

Хюсеин отбеляза също, че онова, което колегите му в Турция месеци и години наред са критикували – че съдебната система е на подчинение на управляващите, вече е факт. Той даде за пример решението на Конституционния съд, според което президентските декрети след преврата са извън правомощията на съда.

„Който изразява позиция в Турция в момента е или в затвора, или в най-добрия случай остава без работа. Разделението на обществото е факт. Това показват и полицейските операции в кюрдските райони, където 25 демократично избрани кметове бяха освободени, с аргументи, че подкрепят терористични организации. Винаги се намира параграф, по който да се осъществят арести и репресии“, заключи журналистът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …