вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Спас Спасов за практиката сгради във Варна да се оставят да се разрушат

Журналистът Спас Спасов за практиката сгради във Варна да се оставят да се разрушат

Подобно на много места в България и във Варна стари сгради с висока естетическа и културна стойност са изоставени и се саморазрушават. Журналистът от в. „Дневник“ и „Капитал“ Спас Спасов описа няколко случаи в морската ни столица, при които независимо, че е ясна собствеността, сградите са оставени на произвола на съдбата.

„Става въпрос за два различни случая. Единият е невъзможността на инвеститорите да влязат във владение заради сложната собственост. По-тревожен обаче е случаят, при който инвеститори, придобили вече сградата, се използват трикове, за да се стигне дотам тези сгради да се саморазрушат и на тяхно място да се построят нови жилищни сгради“, коментира журналистът.

Той е категоричен, че във Варна множество сгради са подготвени за самосрутване или саморазрушаване.

По думите му една от бедите на града е липсата на гражданска нетърпимост към унищожаването на паметници на културата, макар все пак да има няколко защитни организации.

„Общинската администрация и инвеститори са оставени на собствената си воля да се справят с проблемите така, както намерят за добре“, допълни Спасов.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение на главния архитект на Пловдив Румен Русев за събарянето на емблематичния тютюнев склад на ул. „Одрин“ в града през март. Събитие, което разпали сериозна дискусия за съдбата и опазването на паметници на културата.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Срам и позор

    Хаха. Спас Спасов защо не разкаже за далаверите си като беше пресаташе на Добрин Митев? Парите минаваха през неговата фондация. Не знаете кой е Добрин ли? „Добрин Митов и членове на екипа му са разследвани за продажба на недвижими имоти от фонда на областна управа, в това число и за сделката за продажба на старата сграда на радио Варна.“ В момента се крие в Нова Зеландия.