вторник , 27 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Спас Спасов за практиката сгради във Варна да се оставят да се разрушат
VARNA_SPASOV картинка

Журналистът Спас Спасов за практиката сгради във Варна да се оставят да се разрушат

Подобно на много места в България и във Варна стари сгради с висока естетическа и културна стойност са изоставени и се саморазрушават. Журналистът от в. „Дневник“ и „Капитал“ Спас Спасов описа няколко случаи в морската ни столица, при които независимо, че е ясна собствеността, сградите са оставени на произвола на съдбата.

„Става въпрос за два различни случая. Единият е невъзможността на инвеститорите да влязат във владение заради сложната собственост. По-тревожен обаче е случаят, при който инвеститори, придобили вече сградата, се използват трикове, за да се стигне дотам тези сгради да се саморазрушат и на тяхно място да се построят нови жилищни сгради“, коментира журналистът.

Той е категоричен, че във Варна множество сгради са подготвени за самосрутване или саморазрушаване.

По думите му една от бедите на града е липсата на гражданска нетърпимост към унищожаването на паметници на културата, макар все пак да има няколко защитни организации.

„Общинската администрация и инвеститори са оставени на собствената си воля да се справят с проблемите така, както намерят за добре“, допълни Спасов.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение на главния архитект на Пловдив Румен Русев за събарянето на емблематичния тютюнев склад на ул. „Одрин“ в града през март. Събитие, което разпали сериозна дискусия за съдбата и опазването на паметници на културата.

Вижте също

politicheski_ataki

Политическа жега: Какво означават ожесточените престрелки между МС и президентството

Горещо политическо лято се очертава след обвиненията на ГЕРБ към президентството във връзка с избора …

Един коментар

  1. Срам и позор

    Хаха. Спас Спасов защо не разкаже за далаверите си като беше пресаташе на Добрин Митев? Парите минаваха през неговата фондация. Не знаете кой е Добрин ли? „Добрин Митов и членове на екипа му са разследвани за продажба на недвижими имоти от фонда на областна управа, в това число и за сделката за продажба на старата сграда на радио Варна.“ В момента се крие в Нова Зеландия.