вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Петко Георгиев за доклада на „Фрийдъм хаус“ за състоянието на демокрацията в България

Журналистът Петко Георгиев за доклада на „Фрийдъм хаус“ за състоянието на демокрацията в България

Няма нищо изненадващо в доклада на „Фрийдъм хаус“ за състоянието на демокрацията в България за 2016 г. С малки изключения, които са въпрос на тълкуване, като цяло картината се повтаря във всички подобни изледвания на демокрацията, свободата на словото в България, на състоянието на съдебната система и пътя на съдебната реформа. Все неща, които получават поредно потвърждение, а българските граждани усещат на гърба си и без да има нужда от международни излседвания.

Така журналистът Петко Георгиев коментира данните от доклада на „Фрийдъм хаус“, публикуван преди дни в Съединените щати.

Той отбеляза още, че в аналитичната част на доклада са откроени както позитивните тенденции, свързани със стабилизацията на политическата ситуация, така и негативните.

„Не зная доколко можем да се радваме на лекото укрепване на индикатора за състоянието на гражданското общество, което гражданско общество така или иначе няма лостове за въздействие върху политиката и доколко то може да компенсира сериозното отстъпление в много други области“, подчерта журналистът.

Според Георгиев „болките“ си ги знаем сами и отдавна – закъсалата съдебна реформа, усещането за задълбочаващ се проблем с корупцията, проблемите с избирателната система, противоречията между институциите, както и усещането, че България е упрвлявана от плаващо мнозинство, което взема решения според конкретната обстановка и не следва ясно зададена стратегическа цел.

По думите на журналиста отчитането на политическа стабилност се забелязва повече отвън, доколкото тя не е свързана с радикално влошаване на ситуацията или зацикляне в серия от избори, които не водят до резултат.

„Мисля, че очертатните големи проблеми не са намерили своето решение, за да правим оптимистични прогнози. Не се вижда позитивно развитие в посока на съдебната реформа, референдумите за избирателната система миналата година бяха окастрени. Трудно е да се намери основание, което да ни накара да си мислим, че ни чака опимистична тенденция в следващата година или две. Наистина нищо в ситуацията в страната не дава основание да се мисли за подобно нещо“, отбеляза Петко Георгиев.

Той добави, че ако излезем от рамките на доклада, то не трябва и да забравяме, че България съществува в изключително сложна регионална и международна обстановка.

„Да си стабилен в една общност като Европейския съюз, която е изправена пред много предизвикателства и въпроси за това накъде да върви в бъдеще, как да решава проблемите с икономическото си развитие, с тероризма и сигурността, с бежанците, не носи много позитиви, защото общностната перспектива не е добра“, коментира журналистът

По думите му липсва, и то не само в България, визия накъде вървим и затова се създава впечатлението за постепенно намаляване на състоянието на оценката ни за демократичния процес и същевременно е напълно нормално в такава реалност обществото да се вглежда в проблемите.

Гергиев посочи, че в самия ЕС няма единомислие накъде да се върви след Брекзит – дали към по-зсилна европейска интеграция, изхождайки от позицията, че Великобритания я е възпрепятствала, или пък да се преосмисли защо се е стигнало до тук.

Относно изборите за президент в САЩ, журналистът коментира, че изборът е черно-бял, между абсолютно разминаващите се визии на Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …