четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Петър Пунчев си спомня за Сирия преди войната

Журналистът Петър Пунчев си спомня за Сирия преди войната

Напоследък си давам сметка, че българите знаят много малко за Сирия. Те не си дават сметка, че става дума за изкючително близък нам народ и дори не си дават сметка, че сме били 500 години част от една държава.

Това каза журналистът Петър Пунчев в предаването еМисия България. Той отбеляза, че последните години са много тежки за него, защото вижда как се разпада държава, която помни, познава и много обича.

„Сирия бе светска страна и за мен бе образец за толерантност. За пръв път кракът ми стъпи в Сирия на 14 юли 1968 г., беше смутно време, тогава бях на 12 години. Това, което ме порази, бе, че всички възможни култури и езици съжителстваха заедно и мирно. Тогава започваше модата на минижупа в Париж, можеше да се видят две приятелки в центъра на Дамаск едната – забрадена, а другата с минижуп. Това не им пречеше да си дружат“, разказа журналистът

„10% от населението на Сирия преди войната бяха християните, а мюсюлманите – 90%. Всички съжителстваха мирно. В Дамаск бе една от най-големите джамии, но вътре се намираше християнски параклис, където се твърди, че се пазят мощите на Йоан Кръстител“, допълни Пунчев.

„Малко известен факт е, че Сирия е единствената държава, в която се говори езикът на Исус Христос“, посочи още той.

По думите му в Сирия може да се срещнат както бедуини, така и интелигенция, която не отстъпва на нашата.

Според Пунчев Сирия ще бъде разпокъсана и е на нейно място да се появят 3 държави.

„Много интересна страна, която никога няма да бъде същата“, заключи журналистът.

Вижте интересния разказ на Петър Пунчев във видеото:

 

Вижте също

Бивш министър на образованието: В училище комунизмът е тема табу, учителите ги е страх да говорят за него

Народният съд, Възродителният процес и приватизацията влизат в учебниците. Те са предвидени в учебната програма …

Един коментар

  1. Много увлекателен и интересен разказ на Петър Пунчев. Но откъде ги намирате тези водещи толкова безпомощни да водат разговор и да се изразяват без да четат предварително написаните си въпросчета. Нима в България свършиха опитните журналисти- международници.