понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Панайот Ангарев за обратите в решението кой ще ремонтира самолетите „МиГ-29“

Журналистът Панайот Ангарев за обратите в решението кой ще ремонтира самолетите „МиГ-29“

Журналистът от в-к „Сега“ Панайот Ангарев коментира в предаването еМисия България поредния обрат в избора кой да ремонтира руските самолети „МиГ-29“ и анализира състоянието на българската армия в момента.

„Проблемът е, че през няколко месеца получаваме различни сигнали от страна на Министерството на отбраната. Националната сигурност няма как да бъде краткосрочна, а явно няма планиране. Правиш обществена поръчка за „МиГ-29“ и има кандидати, в крайна сметка я прекратяваш и казваш, че ще има директно договаряне. Обществените поръчки все пак гарантират някаква прозрачност“, обясни Панайот Ангарев.

По думите му преговорите са започнали още преди 2 години. вместо постепенно да се преминава към западни изтребители и успоредно да се ремонтират наличните „МиГ-29“ като се застъпят двата процеса, се обявява, че няма да има обществена поръчка и руснаците няма да ремонтират самолетите. Оказа се обаче, че в последния конкурс пак руснаците ще ни доставят двигатели. В Полша няма проблем с липса на доставки“, обясни Ангарев. По думите му, нито едно от тези решения, които са направени до момента, няма да реши цялостно проблема. „Конкурсът за нови изтребители реално не е тръгнал. Има готовност, но той не е тръгнал. Има проблеми с тази поръчка – с изготвянето на документацията. Проблемът са парите, как се изразходват средствата“, посочи журналистът.

Той каза, че над 1 млрд. лв. е годишният бюджет на Министерството на отбраната. Тази година бе взето решение да се отпуснат допълнително 100 млн. лв. за ВВС. „Накрая ще се окаже, че не са оползотворени, защото министерството няма готовност за поръчката. Чува се и че в Министерството на отбраната някой не си е свършил работата“, добави още Панайот Ангарев.

По въпроса за модернизирането на сухопътните сили, той посочи, че става дума за близо 400 бойни машини и това е поръчка, за която няма пари. „От Министерството на финансите заявиха, че след 2 години евентуално може да се сключи договорът. Българската армия е много зле в момента с въоръжението“, подчерта Ангарев и добави, че то е много старо, неремонтирано и немодернизирано. Освен това все по-голяма част от въоръжението се бракува, защото това също е изгодно за някои фирми. „Накрая може да се окаже, че имаме само една пехота – мъже, които ходят пеша“, обобщи журналистът.

По повод съвместните патрули между военни и полиция той каза, че армията е подготвена доста по-добре в борбата с тероризма, тъй като голяма част от военните са били на мисии зад граница, където реално се случват такива неща.

Ангарев смята, че охраната на границата ще бъде много по-изгодна и ефективна с жива сила, вместо с огради. „Би било много по-добре, отколкото да сложиш ограда, която се преодолява много лесно. Режат оградата, минават през нея и пак трябва да ги хващаш. Ако имахме жива сила, можеше да получим по-лесно финансиране от ЕС, нямаше да излизат парите от хазната. Щяхме постепенно да увеличаваме броя на обучени полицаи, които след това можеше да се използват за охрана по селата. За жалост предприеха друга тактика“, обясни журналистът и добави, че за това временно съоръжение в крайна сметка може да се окаже, че държавата е хвърлила много пари в гората.

Чуйте целия разговор с журналиста Панайот Ангарев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Не виждам защо г-н Ангарев се Опитва да се прави че НЕ вижда че ТроянскоКонието – Е Навсякъде у Нас !
    …а подходът ЗА превъоръжаването – Е СвръхПростичък ! – Реалиниране на Съществуващите производства, и Създаване на Нови (Включая – за Пренастройване на съществуващата техника, и – за Развойна дейност) които СА съобразно Технологиите на Партньорите-Ни.