събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Журналистът от CNN Дрю Грифин: Винаги трябва да се поставяш на мястото на другия

Журналистът от CNN Дрю Грифин: Винаги трябва да се поставяш на мястото на другия

Във време, в което информацията, новините и истината се превръщат във все по-размити понятия, е особено важно да запазим стремежа си към обективност и безпристрастност. В динамичния ни свят днес, това се отнася най-вече за медиите, защото всички ние сме отговорни затова хората да знаят и да разбират истината. По тези наболели теми и затова каква е целта и какви са правилата на разследващата журналистика, Цвете Тюлева разговаря с един от най-успешните разследващи журналисти в Америка, репортерът от CNN Дрю Грифин.

„Има много различни посоки, които избирам, когато разследвам история. Обичам да поставям под съмнение властта и авторитета. Особено властта и авторитета, които лъжат аудиторията, за която работят или лъжат хората, които подкрепят… и се опитват да подправям номера и цифри, и да подправят истината. Там търся истории, с които да държа отговорни хората от властта. Това е, което ме кара да правя всичко, което правя. Особено, избирайки историите, върху които работя“, разказва Грифин.

„Обикновено, почти винаги са свързани с правителството – правя истории и за компании, и за бизнес практики – но когато говорим за власт – говорим за хора, които контролират парите, които контролират данъците – така че аз, не всички го правят, но аз, така да се каже, направих кариера от това да се уверявам, че данъкоплатецът, американският данъкоплатец в големия американски развиващ се бизнес, получава заслуженото за това, което е платил“, сподели още разследващият журналист.

„И много, много пъти, сме откривали, че не само, че не получават заслуженото срещу парите си, а че парите им са откраднати с измама. И точно в тази посока се опитвам да се фокусирам, защото точно там можеш да имаш почти моментално въздействие. Ако откриеш държавни служители, които са в нарушение, можеш веднага да ги спреш, като просто ги изобличиш“, смята Дрю Грифин.

„Мисля, че е трудно за много хора в нашия бизнес, защото ние обичаме да виждаме нещата като правилни и грешни – като цяло подкрепяме потиснатия, по-неоправдания човек, но често казано, мисля, че трябва да се отдръпнеш и да поставиш на мястото на този човек, или на мястото на правителството, или на бизнеса или на тази единица, за която е репортажа – и да се опиташ да разбереш, от тяхната гледна точка – каква точно е позицията по отношение на темата, каквато и да е тя“, разказа репортерът от CNN.

„Стигам много далече в една история и си мисля, че имам чудесна история, и изведнъж – човекът, за когото разказвам или бизнеса, за който разказвам – идва при мен с информация, за която аз нямам ни най-малка представа, а и нашите източници не знаят за нея – а тази информация по някакъв начин обяснява точно каква се е случило. Така че мисля, че е много важно, ако си репортер, да имаш тази перспектива – винаги да се поставяш на мястото на другия човек, винаги да подлагаш на съмнение всяка една мисъл в главата си, защото това ще направи работата ти по-силна и ще те направи теб самият много по-уверен в това, което правиш, но още – ще те предпази от т.нар „ефект на следващия ден“ – когато на този ден, след това – някой ще каже „тази история не струва“ и Дрю Грифин не си е свършил добре работата по нея…“, добави Грифин.

Очаквайте втората част от интервюто с Дрю Грифин утре в „Жива връзка“. Ще разберете на какво се крепи връзката между медиите и властта в Америка, намесва ли се правителството в работата на журналистите и има ли случаи в кариерата на Грифин, в които негова история е била свалена от екран.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …