сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Журналистът от CNN Дрю Грифин: Медиите и правителството в САЩ са свързани, истината винаги е на първо място

Журналистът от CNN Дрю Грифин: Медиите и правителството в САЩ са свързани, истината винаги е на първо място

Вчера ви показахме първата част от интервюто с разследващия журналист на CNN Дрю Грифин. (Можете да намерите първа част на интервюто с него ТУК).
Днес ще видите останалата част от разговора, в който коментирахме щекотливи въпроси като това как се свърват хората от медиите със силните на деня в американската политика и възможно ли е правителството да упражни директен контрол върху журналистичски репортаж.

„Никога не съм разследвал истории с мои роднини, но съм имал приятели, които работят в компании, които сме планирали да разследваме – и съм се оттеглял от тези истории, защото просто…не мисля, изобщо не мисля, че е добра идея. Защото когато правиш това, искаш да премахнеш дори усещането, че е намесена някаква пристрастност…И мисля, че трябва да се придържаме към стандартите, на които искаме да отговарят останалите хора. Защото не можем да направим голяма новина от факта, че държавна агенция има връзки с бизнеса на някого, с дадена компания, ако тя се разследва сама – никога не бихме го позволили. Така че не мисля, че е добра идея. Аз не бих го направил“, смята Грифин.

Той сподели коя е най-противоречивата история в кариерата му. „Най-противоречивата история! Имал съм толкова много луди истории… Мисля, че най-голямата история в последно време е тази за военните болници за ветерани, наречени VA болници. Започнахме да работим по дългове, които се появяваха в тези VA болници, още през 2012 г.“, спомни си журналистът.

„Отне време, докато историята се развие, но накрая разбрахме, че от администрацията на болницата са ни лъгали през цялото време и това доведе до оставката на секретаря на отдела по въпросите за ветераните. Това беше най-противоречивото напоследък… И отново.. беше въпрос на упоритост и на това да се допитаме до източниците си, до нашата информация, за да можем да наречем секретарят на VA – лъжец. Което накрая доведе до неговото напускане“, разказа Грифин.

Той коментира и една от най-важните теми днес – има ли цензура в американските медии.

„Не бих го нарекъл цензура. Има истории, които преследваме и такива, които не преследваме – има толкова много истории. А това, което се случва е, че аз може да си мисля, че една история е наистина добра, но редакторите над мен не са толкова убедени в това. Тогава това, което аз се опитвам да правя е да си набавя повече информация, да ги принуждавам да ме изслушат, да ги уловя в удобен момент… докато ги убедя и те ми позволят да направя тази история. Но не мисля, че това е цензура“, посочи журналистът.

„Мисля, че това са по-скоро бизнес решения, основани на това какъв тип новини или какви новини всички мениджъри заедно смятат, че са важни. Което само по себе си достига до много по-широка аудитория, отколкото може би аз достигам“, обясни Грифин.

Той каза, че не си спомня негов материал да е бил свалян от екран.

„Не. Не. Работил съм на всякакви теми, за каквито можете да се сетите…Единственият случай, когато продуцент би спрял история е ако се съмняваме във фактите или както ние го наричаме – ако историята не е завършена, ако нямаме – да бъда по-обстоятелствен, всички подробности по нея. Това са единствените пъти, когато истории са били спирани, и обикновено е временно, докато не си набавим цялата информация. С изключение на този път, за който говорихме, когато се оказа, че историята не е истинна. Това никога не се излъчи, и слава Богу“, обясни Грифин.

Той не пожела да разкрие по каква тема работи в момента. :Очевидно от страх… заради това, че много от историите, по които започваме да работим, се оказва, че изобщо не са никакви истории. И никога не се превръщат в репортажи. Така че, не обичам да говоря за това предварително, защото е лоша поличба, а и защото не искаме хората да знаят над какво работим“, каза Грифин.
На въпрос дали има връзка между медиите и властта в Америка, Грифин е категоричен, че има.

„В Съединените щати? О, да…Има много хора в медиите, които са директно свързани с правителството. И само чрез лични контакти, говоря за семейни връзки, за бракове и т.н Особено във Вашингтон, всичко е толкова малко – всеки познава всеки… Аз не живея тук, не мисля, че би било здравословно за мен да живея тук, защото не можеш да избегнеш това да попадаш все на тези едни и същи хора – на коктейли, брънчове или където и да е било, и да усещаш този, така да се каже натиск – да се нагаждаш, за да се сближиш с тях. Това не ефектира върху моя живот, ще оставя на тях да си преценят…“, подчерта Грифин.

„Аз не съм тук, за да създавам приятелства. Не мога да си представя, че не връзката с властта не влияе на работата им… но това, което те биха казали, за да се защитят е, че това също им дава и достъп до информация, която иначе не бих получили. Аз бих оспорил това като кажа, че това е пресята информация. Но знаете ли… не мисля, че е различно където и да е по света. Хората с власт са хора с власт. Има хора с власт в медиите, има хора с власт в правителството, хора с власт в бизнеса и в много от случаите те се въртят в едни кръгове“, каза журналистът.

Той отговори и на въпроса има ли история, която е била повлияна или директно контролирана от правителството.

„Това е сложен въпрос. Ако отговоря с „да“, ще трябва да ви разкажа за нея, ако кажа „не“, ще излъжа. Отговорих ли на въпроса? Но трябва да ви кажа – обикновено ние печелим накрая. Накрая, ние ще победим. Истината е на първо място“, категоричен е Грифин.

Чуйте целия разговор с журналиста от CNN Дрю Грифин в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …