петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът от Би Би Си Димитър Димитров: Истински свободният човек разчита на себе си

Журналистът от Би Би Си Димитър Димитров: Истински свободният човек разчита на себе си

За журналиста и писател Димитър Димитров не е пресилено да се да се твърди, че е не само живата история на Би Би Си, но и на политическите промени у нас след 1989 г.

Димитров е познат на българските слушатели на Би Би Си от 80-те години на миналия век, когато представя от Лондон седмичната Историко-политическата програма, в която запознава слушателите с редица интригуващи и неизвестни моменти от българската история.

В еМисия България журналистът си спомни за работата си в Би Би Си и българския преход. Той разказа и за книгата си „Светът на българския воин“, прераснала и в изложба. Димитров събира десетилетия автентични текстове и илюстрации, описващи подвизите на българските воини.

За 25-годишната си работа в Би Би Си, журналистът казва, че никога не е смятал, че е достоен да бъде там, макар да слуша радиото още от ученик, но се оказа, че Би Би Си „е бил хвърлен пъпът му“.

„В Би Би Си имаше две убийства – това на Георги Марков, което е и по-известно, и на Владимир Симеонов, който загива месец по-късно при мистериозни обстоятелства. Аз съм буквално на мястото на Марков. Имах късмета само веднъж в живота си да подавам молба за работа“, спомня си Димитров. Той разказа още, че написва писмо до Би Би Си, след като разбира в бежански лагер в Италия, че търсят хора, а от медията веднага проявяват интерес към кандидатурата му.

Признава, че помни по минути и часове началото на прехода и първия си репортаж за Би Би Си от България.

Днес описва прехода с популярния израз в Англия – колкото повече се променят нещата, толкова си остават същите.

„Има я тази нагласа в общественото съзнание да се очаква нещо магическо… А в крайна сметка хората правят всичко. Много лесно е да казваш онзи или този ми е виновен… Но истински свободния човек трябва да разчита на себе си. Ето защо не знаем кои са политиците в Швейцария“, казва Димитров.

Убеден е, че това, което липсва и, за съжаление, няма да се върне, е ентусиазмът от 1989 г .

„Първите избори го убиха, нарекох нощта на 10 срещу 11 юни – Нощта на горчивите сълзи“, спомня си още журналистът.

Вижте във видеото много от историите от уникалния живот на Димитър Димитров и работата му за Би Би Си:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …