вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Мери Акрабова за живота в САЩ и връзката с България

Журналистът Мери Акрабова за живота в САЩ и връзката с България

Мария Атанасова, по-известна като Мери Акрабова, е журналист, напуснал България преди 40 години. Тя работи повече от 30 години в „Гласът на Америка“, но всяка година се прибира в родината си. За страната на неограничените възможности, бъдещето на България и живота на емигранта.

„Срещнах много интересни хора, запознах се с големи имена и с първия демократично избран президент на България – Жельо Желев. Моето поколение беше нещастно в тази страна. Нямахме възможност да ходим в чужбина, да четем чужди списания и от моите юношески години започнах да се бунтувам срещу това, че живеехме в една затворена страна без информация“, спомни си известната журналистка.
Тя каза, че взела решението да емигрира, защото искала да има избор. „Такъв избор нямахме – за религия, възпитание и култура. Бяхме ограничени във всяко едно отношение. 80% от моите колеги и от моето поколение заминаха за чужбина“, спомни си Мери Акрабова.

Тя разказа за интервю, което взела от Тодор Живков във вилата в „Бояна“. „Беше облечен като сиромах, страдалец. Почерпи ме с водка“, спомня си Акрабова. Най-голямо впечатление й прави това, че избягвал всякакъв конкретен отговор на въпросите. Той все пак коментирал най-болезнената тема за него – смъртта на дъщеря му Людмила Живкова. На въпрос на Акрабова дали е загинала от ръцете на руски убийци, Живков отрекъл и добавил: „Тя изгоря в работата си“. Журналистката каза, че всеки в Америка е искал да разбере каква е мистерията около смъртта на Людмила Живкова.

Акрабова се прибира в родината всяка година и в нейните очи България е модерна и отиваща към по-добро страна. „Не мога да надникна много дълбоко в социалните проблеми. Има една душевност у българина, която е по-ценна от всякакви инвестиции и БМВ-та. Това е нещото, което всяка година ме кара да дойда в България“, призна българката. Тя обаче откровено се дразни от езика, чуждиците в него и бедния речник на младите българи. Според нея българската и американската журналистика не се различават особено много. Българската върви по стъпките на американската – търси сензационното в новините, агресивна е, но в много случаи има неточни неща. „Българите вече не чакат да минат 3 дни, за да отразят международни събития“, радва се Акрабова. По повод предстоящите президентски избори тя каза, че САЩ и България не могат да се сравняват, тъй като политическите системи са много различни.

Тя коментира и темата с „изтичането на мозъци“ към Америка като посочи, и че това не може да се спре, тъй като експерти и от други европейски държави като Германия и Великобритания емигрират там. Акрабова е убедена, че в България все пак е останала интелигенция.

„Моята прогноза за България е позитивна, защото българинът проявява известна толерантност. Не е имало кръвопролития, изстъпления, жестокости, каквито се наблюдават в други страни. Българинът е толерантен човек с богата душевност. Мит е, че е много трудолюбив. Това, което наблюдаваме, мен ме радва“, сподели Мери Акрабова.

Вижте изненадващата телевизионна среща между две успели българки в чужбина, която Би Ай Ти подготви:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …