четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Журналистът Майкъл Бърд: Румънците не искат да загубят марката на страна, бореща корупцията

Журналистът Майкъл Бърд: Румънците не искат да загубят марката на страна, бореща корупцията

Хората в Румъния искат да запазят т.нар. запазена марка на страна, бореща се с корупцията. Те искат, отивайки в друга страна в региона, да могат да казват: „Ето, аз идвам от Румъния и ние успешно се борим с корупцията и съм горд с това”. Те не искат да изгубят всичко това. Но заплахата това да се случи става все по-реална с решението да бъде прокаран този закон.

Това каза в специално интервю за Би Ай Ти журналистът в сайта „TheBlackSea“ Майкъл Бърд, когото включихме от Букурещ.

„През последните 10 години Румъния изработи антикорупционна стратегия, която беше наистина ефективна, стотици политици бяха разследвани и вкарани в затвора, включително и бивш премиер. Разбира се, това не е идеален модел, понякога обвиненията не са съвсем справедливи, в някои случаи наистина е така. Но така или иначе в Румъния нищо не е идеално, включително политиката, съдебната система и икономиката, но малко по малко страната се движеше в много добра посока поне по отношение на правосъдието. И това се виждаше, защото хората на  високи позиции действаха много по-предпазливо, а икономиката се осветляваше все повече.  Така че положителен ефект определено имаше и то благодарение на натиска от страна на Европейския съюз и на НАТО, но и благодарение на волята на хората тук и вярата им, че в страната може да се води прозрачна и успешна политика. И до момента всичко вървеше в правилната посока“, коментира още Бърд.

Според него в румънците се е натрупало сериозно негодувание и със сигурност демонстрациите в страната ще продължат, а напрежението и размириците едва ли ще откажат хората от нови демонстрации.

„Ясно е, че една група хора много искат този закон да заработи и това са хората от Социалдемократическата партия, от правителството. Но вече виждаме членове на тази партия, които не подкрепят закона. Ето, министърът на предприемачеството дори подаде оставка. Дори ядрото на тази група, подкрепяща закона, започва да се разпада. А освен това много голяма част от хора са против закона – протестиращите, президентът, държавни институции, като Агенцията за борба с корупцията, чуждестранни дипломати. Така че натискът и опозицията срещу този закон са много големи и ще става все по-трудно за управляващите“, подчерта журналистът.

Той отбеляза, че управляващите са направили така, че новият закон много трудно да бъде отменен дори правителството да подаде оставка и да бъде назначено служебен кабинет.

„По-важно е правителството да осъзнае, че е направило грешка и след като се осъзнае, да намери начин този закон да бъде отменен по правов път. Не е толкова важно как това ще се осъществи, а по-скоро дали правителството иска да го направи. Това очакваме да видим“, посочи Майкъл Бърд и допълни, че Румъния се намира в наистина безпрецедентна ситуация.

„Протесиращите не искат оставката на правителството. Те искат този закон, който декриминализира злоупотребата със служебно положение, да бъде спрян. Защото дали на власт ще бъде това или друго правителство, няма да реши проблема, който има в момента. Въпросът е, че този закон трябва да бъде спрян. Това бе и посланието на протестиращите“, каза още журналистът.

Цялото интервю с Майкъл Бърд можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …