петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Иван Филчев: Урок по родолюбие може да получим от всеки ливанец, завършил в България

Журналистът Иван Филчев: Урок по родолюбие може да получим от всеки ливанец, завършил в България

Урок по родолюбие може да получим от всеки ливанец, завършил в България. В това се е убедил от първо лице журналистът от в. „Стандарт“ Иван Филчев, който преди седмица се завърна от страната.

В еМисия България той разказа за асоциацията на ливанците, завършили висшето си образование у нас, за българската диаспора в Ливан (предимно от техни съпруги и деца), както и за начина, по който се съхраняват българските традиции, дух и език на място.

Филчев припомни, че до промените през 90-те години, ливанците са били най-многобройните чуждестранни студенти в България, а голяма част от тях се връщат в родината си не само с висше образование, но и с българско семейство.

България има над 800 естествени посланици в Ливан, които са много активни и имат много инициативи, свързани с България, но за тях малко се знае у нас, казва журналистът.

По думите му много българи могат да завидят на добрия български език на много ливанци, учили у нас.

Ливан се задъхва от бежанци, които там не са с такъв статут, тъй като страната не е подписала Конвенцията на ООН за бежанците и тези хора се смятат за „разселени“, разказа още за впечатленията си журналистът.

Той напомни, че според официалната статистика „бежанците“ в Ливан са 1,5 млн., а според редица организации броят им достига до 2 млн. Като се добавят и палестинците, които открай време живеят по лагерите там, това прави Ливан държавата, приела най-много бежанци на глава от населението в света, подчертава Филчев.

Тези хора не са добре дошли там и се възприемат като заплаха, въпреки че отношението към тях е разделено, обяснява още журналистът. Той напомня, че властите в Ливан са усложнили процедурата по допускане. Въпреки че нямат право на работа, тези хора често са наемани на черно и без осигуровки, докато междувременно безработицата сред младежите в страната вече е стигнала 30%.

Как ливанците пазят спомена за България и как изглежда ливанското общество днес – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …