понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Иван Бакалов спаси уникален фотоархив

Журналистът Иван Бакалов спаси уникален фотоархив

Журналистът Иван Бакалов заведе екип на Би Ай Ти в мазето на факултета по журналистика към СУ „Св. Климент Охридски“. Той е успял да спася и запази уникален фотоархив на в-к „Новинар“. Бакалов показа архива и разказа как е попаднал на ценната находка.

„След като закриха вестника ми се обадиха да ми кажат, че опразват сградата и ако не ги прибера, ще ги изхвърлят. Архивът е преди цифровата епоха от основаването на вестника“, разказа журналистът.

Той е успял да подреди и класифицира някои от тях – „Пазари, търговия, опашки“, „Кучета“, „Мечки“, „Чужденци в България“, „Протести, митинги, стачки“, „Празници“, „Банки“, „Януарски събития 1997 г.“, „Стоянов, Желев, Костов“, „Вацлав Хавел и президента Желев“ и много други. Има и цяла папка със снимки на Жельо Желев.

„Това е архив, историческа памет. Джими Пейдж, Робърт Плант, Бил Клинтън са идвали в България“, разказа Бакалов. По думите му, много архиви се изхвърлят. Бакалов каза, че би трябвало някакъв фонд или фондация да се погрижи за този архив.

Вижте уникални снимки от спасения фотоархив и разказа на Иван Бакалов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …