сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Георги Василски за новото румънско правителство

Журналистът Георги Василски за новото румънско правителство

Румъния е с ново правителство. Защо северната съседка на България набра скорост по пътя на икономическия възход и борбата с корупцията, коментира в студиото на еМисия България Георги Василски – журналист и дългогодишен кореспондент на БНР в Букурещ.

„В Румъния над 45% от населението живее на село и те успяха да развият доста по-добре селското стопанство. В Румъния има 11 пъти повече овце, например. Имат и много повече природни богатства, но при тях е забранен износът на дървесина за огрев. Това са част от предпоставките, които избутаха румънците напред“, коментира Георги Василски. По думите му, румънците не са толкова дисциплинирани финансово и имат различна финансова политика от нас.

Румънският президент Клаус Йоханис подписа указа за назначаването на новото правителство, оглавено от социалдемократа Сорин Гриндяну, след като по-рано то получи вот на доверие от парламента. В състава на коалиционното правителство на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) влизат 26 министри.

„Социалдемократите наеха пиар екип от израел, който е работил с екип на Нетаняху и използваха много активно социалните мрежи. Те издигнаха един лозунг „Имай куража да вярваш в Румъния“. Започнаха да насаждат в младите румънци един умерен национализъм“, обясни журналистът.

Той каза, че се смята, че новото парламентарно мнозинство ще се опита да ограничи дейността на дирекцията за антикорупция, тъй като под нейните удари са попаднали знакови фигури от социалдемократите.

„9 души от новото правителство са местни функционери. Самият премиер се смята за несилна политическа фигура. Смята се, че неноминираният за министър-председател ще бъде реалният ръководител на сегашната изпълнителна власт“, анализира журналистът.

Той каза, че са вдигнати заплатите на учителите и лекарите. „Самото правителство се опитва държавата да бъде инвестиционен гарант на малкия и средния бизнес, а не само да се разчита на чужди компании“, добави още той. Около 300 млн. са върнати на бюджета миналата година от дела, които са приключили, обясни Василски и посочи, че повечето от политиците имат едно на ум, тъй като знаят, че може да попаднат под ударите на тази дирекция за антикорупция.

Журналистът каза, че около 2500 наши фирми оперират в Румъния и повече румънци почиват по българското Черноморие, отколкото по тяхното.

Чуйте целия разговор с журналиста Георги Василски в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …