сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Евгени Веселинов: Всичко ми липсва от България, учете децата си на български

Журналистът Евгени Веселинов: Всичко ми липсва от България, учете децата си на български

Евгени Веселинов е български журналист, който живее в САЩ от 2000 г. През 2004 г. създава първото печатно издание на български език на Западния бряг – вестник „Обзор“. „Отидох в Америка за една седмица като спортен журналист. Една седмица стана една година, предложиха ми зелена карта, а после станаха 16 години. В Америка никой не отива за хубаво и никой не напуска от хубаво“, разказа Евгени Веселинов.

Той сподели, че в началото му е било много трудно. Според него има много голяма разлика между САЩ, Европа и България. „В Америка много бързо трябва да можеш да покриваш разходите. Някак си това те стимулира. Освен това е доста далече и знаеш, че няма връщане назад. Дори едно пътуване отнема 24 часа. Емигранти има зад Океана, не в Европа“, смята журналистът.

Той е живял на няколко места в САЩ, а сега се е установил в Лос Анджелис. През 2007 г. участва в организирането на инициативата „Не сте сами“ в града. „Беше много трудно да блокираш булевардите. За пръв път свещеник пя, гайда свири и имаше народни песни. Това със сигурност беше най-голямото събитие в историята на българската общност в Лос Анджелис. Над 2000 души се събраха и до момента е ненадминато“, спомни си Веселинов.

Той разказа, че има много групи за народни танци в САЩ, има и детски състави. „Това е нещото в момента, което работи. Църквите, разни клубове и асоциации не мога да кажа, че са успешни. Дори разединението е толкова явно, че има две български църкви и те са разделени – едната е към българския синод, другата към американския и не се понасят. Сега интернет е обединител“, обясни българинът.

Той обясни, че изданието „Обзор“ било издадено „от зор“. „Трябваше да си оправя документите за зелена карта и адвокатът ме посъветва да започна да правя нещо уникално там“, разказа журналистът за първите си стъпи с българския вестник зад Океана. Той е и създател на българско училище в Лос Анджелис. „Личният елемент винаги го има. В две последователни години губих дете. През 2007 г. се роди дъщеря ми Ангелина и се заклех, че ще направя нещо за децата на Лос Анджелис“, сподели Веселинов. От 2011 г. той не се занимава с училището, но в момента то работи и има около 40 деца.

Според него българите в Америка нямат интерес да гласуват, особено за президентски избори. „Ние от това избягахме, не искаме пак да се занимаваме със същото нещо. Чувстват се откъснати от реалност, която не им харесва. Но от друга страна е много погрешно, че българите в чужбина не се интересуват. Много се интересуват от всичко, което се случва в родината, но не искат да се занимават“, разказа впечатленията си журналистът.

Според Веселинов визите са най-голямата болка за българските емигранти. „Това ги отблъсква и от политиците“, смята Евгени Веселинов. „Всичко ми липсва от България, най-вече едно нещо, което много хора не си го признават е, че и тук, и там много се работи. Хората в България не могат да оценят, че има къде да релаксират и да се възстановят. В САЩ е по-затворено. За това народните танци са толкова успешни“, посочи Веселинов. Той отправи и послание към всички емигранти: „Децата им да говорят български език – това е богатство. И да не плюят България“.

Вижте целия разговор с журналиста Евгени Веселинов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …