събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Журналистът Джордже Пецу: Разликата между българи и румънци е волята за промяна

Журналистът Джордже Пецу: Разликата между българи и румънци е волята за промяна

Румънският журналист Джордже Пецу, който е живял и в България, дава един по-различен поглед към протестите в Румъния и търси приликите и разликите между двете съседни държави.

Той разказва, че през последните години румънците са се променили. Твърди, че са развили изострено чувство за справедливост, което често ги събира на улицата.

„Румънецът е готов да излезе на улицата тогава, когато е излъган или не му е обяснено както трябва. Аз и много румънци искаме, когато си подготвен за дадена работа и си качествен човек, да заемеш мястото. Който не е подготвен, нека седи на опашката. Писна ни от това да чукаш на врати и отвсякъде да се казва „не може“, коментира журналистът.

Журналистът вижда много прилики между българите и румънците.

„Има две Румънии, а това важи и за България – Румъния на политиците и Румъния на хората, които гласуват за политиците и отляво и отдясно. Но Румъния на народа е съвсем различна от тази на политиците“, казва Джордже Пецу.

Категоричен е, че Румъния не е много по-напреднала от България. И българите не се чувстват комфортно, но може би още не е дошло времето, посочва той.

Според него, основната разлика между българите и румънците е волята за промяна. Може би на румънците им е писнало повече, казва Джордже Пецу.

Румънецът е по-пиперлив и когато избухва е много лошо, докато българинът е по-мил като човек, допълва още той.

Целия разговор с журналиста можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …