събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Журналистът Димитър Ставрев: Армията ни е пред колапс

Журналистът Димитър Ставрев: Армията ни е пред колапс

Близо 1,5 млрд. лв ще отдели България за закупуването на нови бойни самолети за военновъздушните сили на страната. Тази седмица Министерството на отбраната класира получените оферти, след което стана ясно, че шведските изтребители „Грипен“ са фаворит и тяхната оферта е най-изгодна. След тях се нареждат изтребители втора ръка от Съединените щати Ф-16 и самолети втора ръка от Италия „Юрофайтър“ . Окончателното решение ще бъде взето от бъдещия кабинет.

Какви са предимствата и недостатъците на предложените на България машини и коя оферта е най-подходяща за страната ни – коментира Димитър Ставрев, който е военен журналист в сп. „Криле“.

„По оценка на командването на ВВС, минималното количество бойни самолети, които трябват на България, са между 16 и 24. На този етап, процедурата е за 8 самолети до 2020 г. и още 8 евентуално през 2023 г. Сумата от 1,5 млрд лв. е само за първите осем самолети“, обясни Ставрев.

По думите му, макар и по неофициална информация, офертата за бойни самолети „Грипен“ е за 1 млрд. лв.

Той посочи, че в момента България няма достатъчен брой самолети, които да охраняват небето ѝ.

Българската армия е пред колапс, предупреди Димитър Ставрев. Според журналиста, няма ясна стратегия за справяне с проблема, нито изчисления за това колко ще струва обновяването на техниката и въоръжението..

Целия разговор с Димитър Ставрев можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Коста Димитров

    Аман от папагали и „експерти“