четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналистът Анатолий Вербин за Ердоган и Путин: Среща между приятели или между цар и султан

Журналистът Анатолий Вербин за Ердоган и Путин: Среща между приятели или между цар и султан

Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин се срещнаха днес в 12 часа българско време. „Това е много странна среща. За мен, това е среща срещу Западния свят. Среща между двама човека, която не е „за“, а „против“. Отношенията между Русия и Западния свят са много обтегнати. В същото положение е и Турция. Общата допирна точка е недоволството срещу Запада“.

Това е мнението на журналиста Анатолий Вербин и бивш кореспондент на Ройтерс за Източна Европа. Някои казват, че е среща между добри приятели, а други – че това е среща между султан и цар, добави Вербин. Залата, в която се срещнаха държавните глави на Русия и Турция е т.нар. Гръцка зала. „Много е интересно да срещнеш Турция в Гръцка зала. Това може да се тълкува по много различни начини, но със сигурност не е случайно“, загатна журналистът.

Според него Ердоган има два големи коза – той е президент на страна, граница на НАТО, а освен това има споразумение за имигрантите с ЕС. „За бежанците той съвсем директно каза – аз ще ги пусна“, посочи журналистът. Той каза, че едва ли Русия и Турция ще успеят да намерят допирни точки по въпроса за Сирия. „Русия поддържа режима на Башар Асад, а за Ердоган Башар Асад е един от най-големите врагове на света“, припомни Анатолий Вербин. Според него, целта на срещата е да се разклати още повече Западният свят.

Той смята, че затоплянето на отношенията между Русия и Турция се дължи на факта, че Владимир Путин бе един от първите, които декларираха подкрепа за Ердоган след опита за преврат. Според него от тези отношения са компромис и за двете страни, но в момента по-голям компромис прави Русия. „Турция страдаше повече – турски поток е замразен, икономиката страдаше заради липсата на руски туристи“, анализира журналистът.

„Мащабът на репресиите в Турция след неуспешния опит за преврат наистина са притеснителни. Дано не съм прав, но Турция доста бързо върви от авторитарно управление към диктатура. Преди опита за преврат процентът на подкрепата за Ердоган не беше толкова голям. Сега изведнъж всички са за Ердоган. Това е масова истерия, заплаха и емоционална реакция. Но не вярвам, че цялото общество сега подкрепа Ердоган. Ако това е така, каква е нуждата от такива репресии“, добави журналистът.

Той посочи, че след опита за преврат бе сложен край на досегашната роля турската армия в обществото, тъй като тя е обезглавена. Вербин каза, че Фетхуллах Гюлен е в САЩ и ако американският съд получи достатъчно доказателства за ролята му в преврата, той ще бъде екстрадиран. „Вижте Ленин и Троцки, Сталин и обкръжението му. Бившите съратници стават врагове“, припомни Вербин.

Вижте целия разговор с Анатолий Вербин и първите думи на президента Владимир Путин веднага след срещата с турския му колега в Санкт Петербург:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …